Kako nam zaslađivači pomažu u kontroliranju tjelesne težine?

by | 18 kolovoza, 2019

Zaslađivači mogu pomoći u kontroli tjelesne težine, kako tvrdi profesor fiziologije i član Istraživačkog centra za studije i praćenje uvjeta života (CREDOC), Mark Fantin.

Zaslađivači nam omogućavaju uživanje u slatkom okusu bez dodatka šećera ili kalorija. Uz balansiranu prehranu i redovitu tjelovježbu, sladilima se regulira ne samo unos kalorija nego ona mogu pomoći i u kontroli tjelesne težine. U Francuskoj dva od tri liječnika opće prakse preporučuju uporabu sladila, posebno u onim situacijama kada žele pomoći pacijentima ograničiti unos šećera i kalorija u svoj organizam.

Više od 200 istraživanja koje su provele međunarodne zdravstvene institucije ukazuju na to da zaslađivači uključujući aspartam ne nose nikakav rizik po zdravlje ako se koristi u skladu s prihvatljivim dnevnim unosom (PDU).

Preporučen dnevni unos sladila iznosi 40 mg po kilogramu tjelesne težine osobe. Posebno treba istaknuti kako je navedena količina dana u cilju predostrožnosti, a ne kao granica poslije koje zaslađivač postaje toksičan.

Dakle, da bi dostigla maksimalnu preporučenu količinu aspartama, osoba tjelesne težine od 60 kg bi svakog dana svog života morala konzumirati do 20 limenki light gaziranih napitaka ili 280 zaslađivača. U Francuskoj je recimo prosječno konzumiranje sladila 40 puta manje od prihvatljivog dnevnog unosa.

Prema mišljenju profesora Fantinija, osobe koje vole okus šećera a žele da izbjeći debljanje, konzumiranje,, light” hrane i bezalkoholnih napitaka predstavlja dobru alternativu. Naime, zamjena napitaka i hrane koji su bogati šećerom, proizvodima koji sadrže zaslađivače, može dovesti do smanjenja unosa kalorija i do 10 posto.

Prednosti od konzumiranja proizvoda koji sadrže zaslađivače u reguliranju tjelesne težine mogu imati i osobe bolesne od dijabetesa. Kod maloljetnih dijabetičara, zaslađivači mogu pomoći u umjerenom unosu šećera radi bolje regulacije razine šećera u krvi. Kod odraslih pacijenata s dijabetesom tipa 2 dolazi do ograničenja unosa kalorija i bolje kontrole tjelesne težine.

Foto: Guliver/Thinkstock