Kontrolor apetita: kako jesti chia sjemenke ako želite smršavjeti

by | 4 ožujka, 2024
chia sjemenke

Chia sjemenke mogu pomoći u mršavljenju zbog visokog udjela vlakana i proteina, što vam pomaže da se duže osjećate sitima jer smanjuje želju za hranom. Evo kako ih uklopiti u jelovnik.

Ove sićušne sjemenke obiluju vlaknima i proteinima koji će vas dugo držati sitima i potencijalno mogu pomoći da smanjite dodatan kalorijski unos. Bogate su i omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u regulaciji hormona i smanjenju upale, što olakšava pridržavanje dijetalnih smjernica.

Pročitajte:Tri keto recepta za večeru idealna za one kojima je cilj mršavljenje

Kako i zašto uključiti chia sjemenke u jelovnik za mršavljenje

Heroj hidracije

Kad se konzumiraju, chia sjemenke upijaju vodu i šire se u vašem želucu, pomažući vam da se osjećate sitima i zadovoljnima. To može smanjiti ukupni unos kalorija.

Alternativa visokokaloričnim namirnicama

Koristite chia sjemenke kao zamjenu za visokokalorične sastojke poput jaja ili ulja u receptima. Mogu se koristiti za zgušnjavanje juha, umaka i smoothiesa bez puno dodatnih kalorija.

chia sjemenke

Dodavanje obrocima

Posipajte chia sjemenke po vrhu salate, jogurta, zobenih pahuljica ili žitarica kako biste povećali sadržaj vlakana i proteina, što će vas održati dulje zadovoljnima.

Regulacija razine glukoze u krvi

Chia sjemenke mogu usporiti pretvaranje ugljikohidrata u šećer, što pomaže u kontroli razine glukoze u krvi i smanjenju žudnje za hranom.

Uključivanje u napitke

Pomiješajte chia sjemenke u vodu, sok ili smoothie. Oni će upiti tekućinu i formirati konzistenciju sličnu gelu, što može pomoći u kontroli apetita i potaknuti hidraciju.

Zamjena za međuobroke

Umjesto da posežete za visokokaloričnim zalogajima, odlučite se za puding od chia sjemenki ili napitak s chia sjemenkama kako biste obuzdali želju i održavali osjećaj sitosti između obroka.

Pročitajte: Ovo su najvažniji koraci za zdravo mršavljenje, prema stručnjaku

Foto: undefined undefined, iStock/Getty Images Plus via Getty Images