Jedini recept sa špinatom koji ćete trebati ove sezone

Zdrav i ukusan međuobrok

by | 18 ožujka, 2024
Gozleme sa špinatom i sirom

Želite li napraviti zdravi međuobrok ili djeci pripremiti špinat na drukčiji način, iskušajte gözleme, obožavani zalogaj iz Turske koji će u trenu nestati sa stola.

“Kad bih morala samo jednom riječu opisati gözleme, ne bih mogla“, kaže Sandra Rončević, autorica kuharice “Mrvu ovog, zeru onog” i popularnog gastro bloga “O slanom i slatkom”. Opisuje ih nizom epiteta, kao ukusne, tanke i hrskave punjenje kruščiće ili lepinjice.

“Tanko, vučeno tijesto u sebi može skrivati različite nadjeve – mesne, sirne, povrtne, svi su odlični! Moj recept je sa špinatom i sirom, jednim od tradicionalnijih nadjeva u Turskoj, ujedno i meni najdražim. Ovo je pravi comfort food koji uvijek prvi nestane sa stola“, objašnjava autorica savjetujući da ih poslužite tople, uz koju kap soka od limuna.

Gözleme sa špinatom i sirom 

Sastojci (za 4 komada):

250 g glatkog pšeničnog brašna ili tip 00

150 g mlake vode

6 g soli

1 žlica maslinova ulja

Za nadjev:

200 g svježeg mladog špinata

200 g feta sira

1 jaje

mrva soli

zera papra

1 žlica maslinova ulja

+ za ekstra sirnu notu 1 komad mozzarelle

Pročitajte: Svestrana leća: tri lagana recepta s ovom jeftinom, a zdravom namirnicom

Gozleme sa špinatom i sirom

Priprema:

Napravite tijesto: brašno pomiješajte sa solju, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom na srednjoj brzini; kako god ga mijesili, mijesite ga najmanje pet minuta.

Zamiješeno tijesto oblikujte u kuglu, lagano ga nauljite maslinovim uljem, stavite na tanjur i prekrijte prozirnom folijom te pustite da počiva 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.

Dok tijesto odmara, pripremite nadjev: operite špinat i dobro ga posušite, ako je većih listova grubo ga narežite nožem. Dodajte namrvljeni feta sir, jaje, sol, papar i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Možete koristiti i zamrznuti špinat, ali ga jako dobro ocijedite (bolje je sa svježim).

Kad je tijesto odmorilo, razrežite ga na 4 jednaka dijela pa svaki dio, jedan po jedan, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug promjera 24-26 cm, polovicu kruga nadjenite pripremljenim nadjevom, no ostavite barem centimetar praznog ruba ( ja dodam i natrgane komadiće mozzarelle za ekstra sirnu notu jer mi je to najsličniji sir onom turskom koji se divno topi i razvlači), preklopite u oblik polumjeseca, unutarnje rubove premažite s malo vode pa ih potom čvrsto zatvorite prstima, kako vam nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio van.

Zagrijte tavu promjera 28 cm ili više, premažite je s malo maslinova ulja pa pecite po 3-4 minute sa svake strane, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju i tijesto ne postane lijepo hrskavo.

Pečene gözleme slobodno premažite s još malo maslinova ulja ili maslaca i poslužite tople, uz krišku limuna.

Pročitajte: Ovih dana jede nam se zdrava pizza s tijestom bez ugljikohidrata. Imamo 5 super recepata

Foto: Sandra Rončević