Uskoro počinje STORYing, peti međunarodni festival storytellinga

by | 3 svibnja, 2024

STORYing je prvi međunarodni festival storytellinga koji se redovito (jednom godišnje, u svibnju) organizira na području Hrvatske, konkretno u našoj metropoli Zagrebu.

Ciljevi STORYinga su promicati kulturu i umijeće pripovijedanja, jačati hrvatsku i regionalnu storytelling scenu promocijom i edukacijom domaćih storytellera, brendirati Zagreb kao mjesto i domaćina dobre priče za sve generacije te kontinuirano omogućavati domaćoj publici i stranim posjetiteljima Zagreba da na atraktivnim gradskim lokacijama uživo gledaju nastupe vodećih europskih i svjetskih storytellera koje STORYing redovito okuplja u Zagrebu.

Riječ je o nagrađivanim inozemnim storytellerima koji, izuzev STORYinga, nemaju praksu redovitih nastupa u Zagrebu ni Hrvatskoj pa je STORYing jedinstvena prilika da ih domaća publika vidi uživo bez da mora putovati na njihove nastupe izvan granica naše zemlje, što se događalo prije organizacije STORYinga. Također, mnogi od spomenutih inozemnih izvođača su povodom svojih nastupa na STORYingu po prvi put posjetili Zagreb i Hrvatsku te prvi put upoznali našu publiku i sadržaje, što je mnoge navelo da se u našu zemlju vrate tijekom slobodnog vremena i odmora te je, oduševljeni doživljenim,  nastave promovirati na profesionalnoj i osobnoj razini.

S obzirom da se odvija na početku turističke sezone (sredinom ili krajem svibnja), STORYing pruža snažan i atraktivan doprinos turističkoj ponudi i kulturno društvenim sadržajima metropole na način koji pogoduje svim dobnim skupinama te različitim tipovima publike. Iako se gostujući izvođači mijenjaju svake godine kako bi program bio što raznovrsniji i kako bi festival ugostio što širi profil storytellera,  STORYing redovito sadržava tri tipa programa – jutarnji storytelling program za djecu i obitelj, večernji storytelling program za odrasle te edukativni program koji obuhvaća praktične radionice storytellinga u vodstvu inozemnih ili domaćih storytellera. Radionice su  namijenjene svima koji žele upoznati osnove i smjernice dobrog storytellinga ili se stručno usavršavati kao pripovjedači. Uz svoju edukativnu i umjetničku vrijednost, STORYing publici pruža atraktivnu i inspirativnu priliku za opušteno druženje, upoznavanje novih ljudi, aktivan vikend te pametnu i kreativnu zabavu u gradu.

STORYing u Hrvatskoj

STORYing se u Zagrebu i Hrvatskoj prvi put održao u svibnju 2018. godine, a drugi put u isto vrijeme 2019. godine. Nažalost, svima poznata situacija s pandemijom COVID-19 je spriječila održavanje festivala 2020. i 2021. godine. STORYing se vratio u Zagreb 2022., a zatim opet 2023. Ove godine, 2024., STORYing će se u Zagrebu održati po peti put.

Za mjesta održavanja programa redovito biramo atraktivne i svima pristupačne lokacije u užem i širem centru grada koje tako (p)ostaju centra dobre priče za sve naše sugrađane i posjetitelje grada. STORYing se prethodnih godina održavao u kultnim zagrebačkim barovima i klubovima kao što su Melin Cafe, Ritam grada i Peti kupe, dok će se ove godine večernji program održati u popularnom CeKaTe (Centar za kulturu Trešnjevka). Jutarnji program za djecu i obitelji će se održati na otvorenom, u vrtu Laboratorija zabave, uz prateće igre i druženje posjetitelja.

Izvođački program STORYinga redovito okuplja domaće i inozemne storytelling umjetnike. Prethodnih su godina na STORYingu nastupali nagrađivani storytelling umjetnici te autori hit storytelling predstava iz Velike Britanije, Nizozemske, Finske, Irske, Italije i Mađarske. Riječ je o renomiranim zvijezdama svjetskog storytellinga kao što su Martin Manasse, Raphael Rodan, Erik Sjøholm, Shonaleigh Cumbers, Peter Chand, Giovanna Conforto, Zalka Csenge Virág, Boglárka Klitsie-Szabad, Maja Bumberák i mnogi drugi europski storytelleri s redovnim praksama nastupa u prestižnim svjetskim kazalištima te kultnim inozemnim storytelling festivalima kao što su Amsterdam Storytelling Festival, Festival Internazionale di Storytelling Bolzano, Set Your Story Free Hungary, Edinburgh Storytelling Festival i mnogi drugi. STORYing je 2023.godine u Zagrebu premijerno ugostio svjetski hit storytelling show „The Donkey’s Jaw“ u izvedbi  nizozemskog redatelja i osnivača Amsterdam Storytelling Festivala Raphaela Rodana te omiljenog finskog storytellera i kantautora Erika Sjøholma.

Uz nastupe inozemnih storytelling zvijezda, STORYing redovito obuhvaća i nastupe renomiranih domaćih storytellera te polaznika prve Storytelling akademije u Hrvatskoj koji se tako prvi put predstavljaju publici kao nove snage hrvatske i regionalne storytelling scene. Dijeljenje pozornice i razmjena iskustva s nagrađivanim svjetskih storytellerima redovito omogućava mladim hrvatskim pripovjedačima vrijedno znanje, iskustvo i praktičnu priliku da grade svoju priču na storytelling sceni, čineći je još snažnijom i raznovrsnijom.

Dijana Zorić

STORYing 2024.

STORYing 2024. nastavlja s uspješnom praksom dovođenja renomiranih europskih storytellera u Zagreb. U večernjem će programu za odrasle ove godine nastupiti Paola Balbi i Davide Bardi, vodeći talijanski storytelling umjetnici, diplomirani glumci te osnivači prestižnog rimskog storytelling centra Raccontamiunastoria. Paola i Davide zajedno nastupaju od 2007. S godinama su postali legendarni umjetnički par na međunarodnoj pripovjedačkoj sceni čiji su nastupi osvojili publiku diljem svijeta. Autori su brojnih storytelling hit predstava inspiriranih talijanskom književnošću, kulturom, poviješću i mitologijom koje interpretiraju kroz dinamičan, duhovit i strastven storytelling, vješto povezujući izvornu tradiciju sa suvremenim pripovjednim stilom i tehnikama. Zagrebačkoj će publici premijerno predstaviti svoj autorski hit program „Sex and the City 1300 – Tales from the Boccaccio’s Decameron, suvremenu obradu kultnog klasika talijanske i svjetske književnosti čija je bezvremenska poruka i danas aktualna. Živahna, zabavna i scenski snažna predstava s obiljem talijanskog humora i glamura osvojila je publiku diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Singapura. Vrijeme je za Zagreb i njegove goste! Predstava je odličan izbor za sve posjetitelje koji preferiraju snažne, slojevite i maštovite priče protkane humorom, glamurom i pomalo mračnim šarmom specifičnim za priče poput Decamerona.

STORYing 2024. – raspored, satnice i lokacije programa

STORYing 2024. obuhvaća jednodnevni program koji sadržava: 

Jutarnji program za djecu i obitelj

STORYing nikad ne zaboravlja najmlađe. Za djecu svih dobi i njihove obitelji STORYing priprema bogat i uzbudljiv storytelling program na otvorenom koji sadržava interpretacije dječjih bajki, legendi i narodnih priča sa svih krajeva Hrvatske i svijeta. Priče su napetog i pustolovnog karaktera kakav najviše motivira najmlađe da se uspješno povežu s neobičnim likovima i s oduševljenjem prate njihovu sudbinu te zgode i nezgode koje ih zatiču na putu do mudrosti, hrabrosti, pravednosti, empatije te ostalih važnih i vrijednih osobina koje priče usađuju djeci. A pritom ih pametno i kreativno zabavljaju! Prošle godine je bio iznimno velik odaziv djece i roditelja, a cilj je STORYinga jednako ih oduševiti i ovoga svibnja. Priče jutarnjeg programa za djecu i obitelji izvode renomirane hrvatske storytellerice Dijana Zorić i Srebrenka Peregirin te polaznica prve generacije Storytelling akademije Lucija Severinac, mlada storytellerica s velikim iskustvom u radu i komunikaciji s djecom svih dobi. Nakon programa slijede druženje i igra u kreativnom vrtu Laboratorija zabave. Program se odvija na hrvatskom jeziku.

Termin jutarnjeg programa: subota 18.svibnja, 10 – 11 h

Lokacija: vrt Laboratorija zabave, Trnjanska cesta 3

Radionica storytellinga za odrasle

U popodnevnom terminu, između jutarnjeg i večernjeg programa, STORYing organizira radionicu storytellinga za odrasle pod vodstvom izvođača večernjeg programa, Paole Balbi i Davidea Bardija. Osim što oduševljavaju publiku svojim storytelling hit programima, Paola i Davide su na glasu kao jedni od najboljih, najtraženijih i najomiljenijih storytelling trenera u svijetu za čiju radionicu posvuda vlada interes. U Zagrebu će prvi put provesti svoju autorsku storytelling radionicu čiji je program namijenjen svima koji se već bave storytellingom, bez obzira jesu li profesionalni pripovjedači ili hobisti. Polaznici će usavršiti postojeća znanja te steći nove vještine i spoznaje u skladu sa standardima svjetskog storytellinga te izravne savjete, smjernice i pokazne primjere mentora. Radionica se odvija na engleskom jeziku bez prijevoda na hrvatski te je potrebno doći s pripremljenom pričom (najbolje mit, legenda ili narodna priča) na kojoj će polaznici raditi s mentorima. 

Termin radionice: subota 18.svibnja, 14 – 16.30h

Lokacija: StoryLab, Trnjanska cesta 3

Večernji program za odrasle

Hrvatska premijera svjetskog storytelling hit predstave „Sex and the City 1300 – Tales from the Boccaccio’s Decameron“ u izvedbi Paole Balbi i Davidea Bardija iz popularnog talijanskog storytelling centra Raccontamiunastoria. Program se odvija na engleskom jeziku bez prijevoda na hrvatski. 

Termin večernjeg programa: subota 18.svibnja, 19 – 20.30h

Lokacija: centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe)

Građani i posjetitelji Zagreba zainteresirani za STORYing mogu kupiti ulaznice za sve za sva tri programa STORYinga (jutarnji, večernji i radionica), za dva željena programa ili samo za jedan program koji im najviše odgovara. Sve važne informacije o cijeni, kupnji i načinu plaćanja ulaznica će biti dostupne na službenim i komunikacijskim kanalima  organizatora STORYing festivala. 

STORYing 2024. – organizatori i partneri

Pokretači i redovni organizatori STORYinga su prvi hrvatski storytelling centar StoryLab i udruga za promicanje umijeća pripovijedanja Laboratorij zabave. StoryLab i Laboratorij zabave su partnerski pokretači autori i mentori brojnih hrvatskih i regionalnih storytelling programa za sve generacije, kao što su stručne edukacije za odrasle, edukativno zabavni i kreativni programi za djecu te storytelling šetnje i turistički sadržaji na bazi dobre domaće priče. Njihovi su autorski storytelling programi akreditirani od National Storytelling Networka, krovne svjetske organizacije za storytelling. Osnivači su prve Storytelling akademije u Hrvatskoj, redovni članovi Federation for European Storytelling te iskusni izvođači storytelling sadržaja na renomiranim domaćim i svjetskim festivalima.

Umjetnička direktorica STORYinga je Dijana Zorić, suvlasnica storytelling centra StoryLab te storytelling mentorica, kreatorica i izvođačica. Autorica je brojnih storytelling programa za domaće i inozemne kompanije, turističke zajednice i centre kulture te licencirana turistička vodičica i interpretatorica baštine (članica European Association of Heritage Interpretation). Redovno usavršava svoje profesionalne vještine na prestižnim svjetskim storytelling učilištima. S kolegicom storytellericom Srebrenkom Peregrin vodi popularne i dinamične storytelling večeri u kultnom zagrebačkom klubu Crni mačak.

Uz StoryLab i Laboratorij zabave, u organizaciju STORYinga se redovito uključuju inozemni centri za kulturu i strana veleposlanstva koja kontinuirano prepoznaju snagu dobre priče te vrijednosti zajedništva, učenja i kulturne razmjene koje STORYing zastupa i promiče. Suorganizatori, partneri i prijatelji STORYinga su prethodnih godina bili Embassy of the Kingdom of the Netherlands, Institut Liszt – Mađarski kulturni centar, Institut za promicanje finske kulture, znanosti i ekonomije FinnAgora i mnogi drugi. Suorganizator ovogodišnjeg STORYinga je Talijanski institut za kulturu koji je spremno i s veseljem podržao plan da Zagreb ugosti talijanske storytelling umjetnike te se aktivno uključio u organizaciju njihovog dolaska u Zagreb.

Domaćin večernjeg STORYing programa je CeKaTe (Centar za kulturu Trešnjevka) koji se tako još jednom potvrđuje kao mjesto dobre priče, inovativnih programa i kreativnog druženja.

Tekst i fotografije: Promo