8 načina kako se možete ugrijati bez pojačavanja grijanja

Zagrijte tijelo (ali i dušu)

by | 29 siječnja, 2023
kako se zagrijati

Kome je hladno? U srcu smo zime, a to znači niske temperature, oštar vjetar i snijeg, kao i uobičajenu borbu s tim da ostanete zagrijani. Termo tajice, flis trenirke i drugi načini grijanja sad su visoka moda. No, osim garderobe, smislili smo još neke ideje kako se možete ugrijati, a da vaš trud ne utječe negativno na okoliš. Zagrijte tijelo (ali i dušu) uz naše “vruće” savjete koji stimuliraju imunitet, pomlađuju i produžuju život.

Kako se ugrijati bez pojačavanja grijanja

Zagrijte jelovnik “toplim” začinima

Dolaskom zime dobro je opskrbiti svoju smočnicu hranom koja vam može pomoći u podizanju tjelesne temperature i postići da vam bude toplije. “Namirnice koje sadrže visoku količinu složenih ugljikohidrata, poput krumpira, žitarica, batata, leće, mrkve, jabuke, banana i orašastih plodova organizmu pružaju dovoljno “goriva” koje se lako probavlja i time brzo oslobađa energiju, odnosno toplinu”, objašnjava nutricionistkinja Karmen Matković Melki. Kod kuhanja, začini su nezaobilazni pa odaberite one koji zagrijavaju. “Osim što su zdravi, papar, crvena ljuta papričica, češnjak i đumbir potiču rad metabolizma, oslobađaju više energije odnosno topline pa je, nakon konzumacije ovih namirnica, našem tijelu toplije”, dodaje nutricionistkinja.

Skuhajte ayurvedski napitak

Dobro znamo da šalica toplog čaja grije i ruke i dušu, a indijski chai – kombinacija mlijeka, začina i meda – energizira, potiče probavu i cirkulaciju, jača imunitet i zagrijava cijelo tijelo. Ayurvedska terapeutkinja Tanja Kraljić Strgačić donosi nam recept: U litru prokuhane vode dodajte 2 štapića cimeta, 16 zrnaca kardamoma, 12 komada klinčića, 24 zrnca crnog bibera, dva centimetra oguljenog i sitno nasjeckanog ili naribanog đumbira, žličicu praha reishi gljiva (po želji), žličicu ashwagandhe i žličicu shatavari praha. Sve začine (izuzev praškastih) kuhajte u poklopljenoj posudi 20-30 minuta. Na kraju, dodajte ashwagandhu i shatavari te dvije šalice toplog (kravljeg ili biljnog) mlijeka pa maknite sa štednjaka. U blago rashlađeni chai dodajte med i uživajte u bogatom okusu indijskog chaija.

chai

Koristite termofor (ne samo noću)

Termofor ili bocu napunjenu vrućom vodom ne morate držati samo kraj kreveta. Napunite svoga gumenog prijatelja vrućom vodom i odnesite ga na kauč kad gledate televiziju, upotrijebite ga za to da zagrijete sjedalo u vozilu prije nego što krenete na posao, zakopčajte ga u kaputu tijekom duge šetnje ili ga položite u krilo dok sjedite u uredu. Imat ćete svoju malu pokretnu grijalicu kamo god išli.

Ugrijte se pod hladnim tušem

Kad nam je hladno, vrući se tuš čini kao logično rješenje. Međutim, za stimulaciju cirkulacije potrebno je sniziti temperaturu vode. Jedna od osoba koja je popularizirala hladan tuš i ledene kupke je Nizozemac Wim Hof, a nedavno je Lana Jurčević, poduzetnica i pjevačica, pokrenula virtualni izazov #PomicemSvojeGranice u kojem također potiče ljude na tuširanje hladnom vodom. Ova praksa dokazano pomaže u borbi s anksioznošću, depresijom, ali i donosi mnoge druge beneficije kao što su jačanje imuniteta, ubrzavanje metabolizma, osvježenje kože, povećanje energije… Ako ste spremni prihvatiti izazov, poslušajte savjet Sebastiana Kneippa, začetnika hidroterapije. Prije tuširanja hladnom vodom, tijelo mora biti zagrijano. Temperatura vode ne treba biti previše hladna; neka bude onoliko niska koliko možete podnijeti. Da biste osjetili beneficije, dovoljno je da pod mlazom hladne vode ostanete jednu minutu, a pritom ne trebate močiti glavu. Za vrijeme tuširanja dišite duboko jer tako sprječavate dahtanje i omogućujte nesmetan protok energije. Odmah nakon kupanja, odjenite se toplo i krećite se ili se utoplite u krevetu. Ova se praksa ne preporučuje ako ste srčani bolesnik, bolujete od hipertenzije ili bolesti štitnjače, kao ni za trudnice i one oslabljenog imuniteta.

Potaknite cirkulaciju masažom toplim uljem

Svaka masaža potiče cirkulaciju i zagrijava tijelo, ali malo koja poput Abhyange ili (samo)masaže zagrijanim uljem. “Ovaj drevni ayurvedski ritual čisti, njeguje i pomlađuje organizam na staničnoj razini, djelujući blagotvorno na tjelesno, mentalno i emocionalno zdravlje”, navodi indijska liječnica Nayana Rao. Za masažu, liječnica savjetuje jojobino ulje jer odgovara svim tipovima kože. Prije uporabe ulje blago zagrijte, a masažu počnite od stopala prema trupu; masirajući noge i ruke dugim pokretima, a kružnim oko zglobova. Abdomen i prsa također masirajte blagim kružnim pokretima, i to u smjeru obrnutom od kazaljke na satu. Idealno bi bilo da nakon masaže uskočite u topli krevet.

Otčetkajte hladnoću sa sebe

Sve popularnija metoda suhog četkanja tijela njeguje kože, ali i energizira i potiče cirkulaciju. Kako je prakticirati? “Prije tuširanja, nježno iščetkajte cijelo tijelo mekom četkom ili rukavicom za masažu tako da se koža blago zarumeni”, savjetuje Hildegard Kreiter, certificirana učiteljica Kneippovog učenja. U knjizi Kneippov zdravstveni priručnik objašnjava da je tijelo potrebno četkati laganim pritiskom, kružnim ili ravnim pokretima, počevši od desnog tabana, i uvijek u smjeru srca. Preskočite bradavice ili mjesta s popucalim kapilarama.

suho četkanje

Dišite “vatrenim dahom”

Možda vam se čini nemogućim zagrijati tijelo disanjem, ali da je to itekako moguće pokazuje jogijska tehnika disanja Bhastrika. To je dinamično disanje koje detoksicira, podiže energiju i stimulira cirkulaciju pa se prigodno naziva i “vatreni dah”. Sljedeći put kad osjetite hladnoću ili manjak energije, iskušajte ovu pranayamu s kojom vas upoznaje učiteljica joge Sandra Petra Pintarić. Ugodno se smjestite na podu ili stolcu tako da kralježnica bude uspravna. Ruke možete ispružiti na koljena, a dlanove okrenuti prema gore. Polagano i potpuno udahnite te izdahnite kroz nosnice. Sljedeći udah napravite dopola i zatim krenite izvoditi tehniku: dišite brzo i snažno kroz obje nosnice pritom snažno pulsirajući trbuhom, napuhujući ga pri udahu i uvlačeći ga pri izdahu. Nakon 50-60 sekundi, smirite dah, polagano udahnite i zadržite dah koliko je ugodno pa izdahnite. Ciklus Bhastrika pranayame možete ponoviti dva do tri puta.

Vježbajte u tropskoj klimi

Svaka fizička aktivnost razodijeva nas u kratke rukave i usred zime, a kad su u pitanju hot joga i bikram joga – prakticiranje asana u jako zagrijanom studiju – hladnoći nema mjesta. Bikram joga sastoji se isključivo od 26 poza koje se ponavljaju tijekom sata u prostoriji zagrijanoj na oko 40 °C, dok hot joga podrazumijeva vježbanje različitih tipova joge na temperaturi od 26 °C do 38 °C. Ne samo da će vas ove aktivnosti zagrijati i za najhladnijih dana već pružaju i niz zdravstvenih dobrobiti, kao i bildanje mišića i skidanje viška kilograma.

Foto: Galina Zhigalova, derketta, Iryna Imago/iStock/Getty Images Plus