Što je suho četkanje i kako nam može pomoći u postizanju blistave kože?

by | 17 lipnja, 2020

Četkamo kosu, četkamo zube, četkamo zube, pa čak i obrve, a muškarci brade, ali već neko vrijeme, priča se o novom trendu kada je njega kože u pitanju – četkanju cijelog tijela, odnosno “suho četkanje”.

Metodu četkanja cijelog tijela proslavile su Miranda Kerr i Gwyneth Paltrow, koje se zaklinju na nju zbog eksfolijacije koju dovodi kožu do glatkog i mekog stanja, a podsjeća na limfnu drenažu s efektom koji dobivate. No mnogi u beauty krugovima skeptični su oko ove metode budući da može izazvati i negativne posljedice na kožu budući da je riječ o četkanju s grubom četkom. Ono što sigurno osigurava je da stimulira protok krvi i dale laganu eksfolijaciju, ali navodno ne utječe ni u kojem smislu na celulit. Anticelulitne masaže su bolne, dok je ovo samo nježan tretman za kožu.

Oštećenja kože može izazvati ako koristite pregrubu četku i ne radite nježne pokrete. Nije poanta u tome da izdubite pore i oštetite sloj kože, nego da napravite lagani piling, pa stoga birajte nježniju dlaku od koje nećete dobiti iritacije ni bilo kakve ogrebotine od četke na koži. Trebali bi raditi lagane, kružne pokrete prije nego što otiđete pod tuš, potpuno izbjegavajući lice i bivajući potpuno pažljiva na području prsa. Što se tiče područja tijela kao što su laktovi, koljena, gležnjevi i pete, možete biti malo intenzivniji.

Što napraviti nakon suhog četkanja?

Kad ste gotovi s četkanjem, vrijeme je za tuširanjem i to blagim, a hidratantnim i hranjivim gelom za tuširanje. Ovaj put preskočite dodatne pilinge ili sredstva protiv prištića budući da vam nakon četkanja prvog sloja kože to može samo izazvati dodatne iritacije s obzirom na to koliko je koža osjetljivija.

Tko ne bi smio raditi tretman suhog četkanja kože?

Budući da sam tretman čini kožu osjetljivijom, oni koji već imaju osjetljivu kožu sklonu iritacijama, trebali bi ga izbjegavati, posebno ako imate neke ekceme ili psorijazu. Neki dermatolozi ne preporučuju ovaj tretman ni za koga, budući da samo privremeno budi cirkulaciju i radi blagi piling, pa ga smatraju bacanjem novca.

Foto: Unsplash