Čitajte između redaka: kako prepoznati iskrene emocije od površinske glume?

by | 16 lipnja, 2023
površinska gluma, emocije, odnosi

Kažu da je iskrenost najbolja politika, ali svatko tko se ikad ugrizao za jezik ili odglumio osmijeh u neugodnoj društvenoj situaciji zna da postoji i ona “druga strana medalje”.

Istina, ponekad je lakše potisnuti svoje emocije i kimati glavom nego izraziti svoje prave osjećaje. Kad komunicirate s ljudima, emocije imaju ključnu ulogu u vašem razumijevanju i povezivanju s drugima. No ponekad se suočavate sa situacijama u kojima ne znate jesu li osobe iskrene u iskazivanju svojih emocija, ili samo glume.

Psiholozi ovu praksu nazivaju “površinska gluma”. “Površinska gluma odnosi se na vrstu emocionalne komunikacije koja uključuje prikrivanje vaših pravih osjećaja dok se lažno prikazujete”, piše Susan Krauss Whitbourne, doktorica znanosti za Psychology Today.

U površinskoj glumi obično pokušavate prikriti negativne emocije poput ljutnje ili frustracije jer bi vas njihovo izražavanje dovelo u nevolju.

No koliko god se činilo bezopasnim, novo istraživanje pokazalo je da bi zalaženje preduboko u “zečju rupu” koja ugađa ljudima moglo utjecati na naše mentalno zdravlje.

Studija sa Sveučilišta West Virginia otkrila je da je površinska gluma posebno povezana s takvim negativnim osobnim i profesionalnim ishodima kao što su lošije fizičko zdravlje, niža razina blagostanja, lošiji učinak na poslu i manje zadovoljstvo poslom.

Pročitajte: 5 tihih pokazatelja da se ne brinete dovoljno o sebi 

površinska gluma, emocije, odnosi

Kako otkriti da netko glumi i ne pokazuje prave emocije?

Situacija ne opravdava emocije koje osoba pokazuje

Na stresne ili emocionalne situacije može biti teško reagirati. Ako je netko do koga vam je stalo ljutit ili uzrujan, nije uvijek lako uskladiti svoj odgovor s njihovim te tako uvelike osjećate da nešto “ne štima” u interakciji.

Osoba pokazuje male znakove stresa, bilo na licu ili glasu

Čak i kad se osjećate kao da radite dobar posao maskiranja svojih pravih osjećaja, to nije uvijek slučaj. Obrambeni govor tijela, poput prekriženih ruku ili čak infleksija nečijega glasa može odavati da se ponaša površinski.

Neverbalna komunikacija

Jedan od najvažnijih pokazatelja pravih emocija je neverbalna komunikacija. Obratite pažnju na govor tijela, geste, izraze lica i držanje osobe. Iskreni izrazi emocija obično su spontani i teško ih je kontrolirati. Ako primijetite da se izrazi lica ne podudaraju s onim što osoba govori, ili ako postoje neusklađenosti između govor tijela i verbalne komunikacije, to može biti znak površinske glume.

Konzistentnost u verbalnoj komunikaciji

Osobe koje iskreno doživljavaju određenu emociju obično će izražavati konzistentnost u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. To znači da će njihove riječi, ton glasa, izrazi lica i govor tijela biti usklađeni. Suprotno tome, površinska gluma može rezultirati proturječnim signalima. Ako primijetite da nečije riječi ne odgovaraju njihovom govoru tijela ili izrazima lica, to može ukazivati na površinsku glumu.

Za žene bi moglo biti posebno obeshrabrujuće da se moraju nastaviti ponašati na način za koji misle da je u skladu sa stereotipno rodnom ženskom ulogom, kako ističe stručnjakinja.

Emocije su složene stvari. Ponekad dovedu u zabludu, a ponekad ih jednostavno ignoriramo umjesto onoga kako mislimo da bismo trebali reagirati.

Pročitajte: Što je unutarnje dijete i kako ga upoznati? Doznajemo u razgovoru s proslavljenom psihologinjom 

Foto:Yuricazac iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Pexels