5 tihih pokazatelja da se ne brinete dovoljno o sebi

Uvijek ima prostora za poboljšanje

by | 14 lipnja, 2023
znakovi lošeg zdravlja

Možda nemate nikakvih zdravstvenih problema i vodite relativno zdrav način života, ali stresna svakodnevica ostavlja danak u obliku ovih signala koji se često zanemaruju.

Živimo u društvu koje nas ponekad nenamjerno obeshrabruje da prioritet damo svom zdravlju. Hvale vaš poslovni multitasking, predanost obitelji i društvenu angažiranost, čak i kada patite od migrene. Isto okruženje koje vas hvali kako ste fantastični i produktivni usprkos teškim trenucima, ne mari previše za vaše fizičko i mentalno zdravlje. To je zapravo prava šteta jer vaše je zdravlje ono koje vam omogućuje obavljati sve zadaće i ostvarivati zadane ciljeve.

Kao rezultat toga, ponekad propuštate znakove koje vam uporno šalje vaše tijelo a koji vam govore da se ne brinete dovoljno dobro o sebi. U vrtlogu neprestanih obveza lako ih je zanemariti, ali zaista nije potrebno da prihvatite određene tegobe kao nešto normalno. Pronađite malo vremena za sebe i posvetite se rješavanju svojih fizičkih i mentalnih tegoba – tek nakon toga bit ćete prava superžena.

5 pokazatelja da se ne brinete dovoljno o sebi

Ovo je pet pokazatelja da se ne brinete dovoljno dobro o sebi i kako je vrijeme da brigu o sebi stavite na prvo mjestu.

Osjećate mentalnu maglu

Teško se koncentrirate, zaboravljivi ste, brzo se zamarate? Mentalna magla ili brain fog nije stručna dijagnoza, ali je posljednjih godina osjeća sve veći broj ljudi. Može biti povezana sa stvarima poput lošeg sna i stresa, ali može biti i pokazatelj i nečeg ozbiljnijeg, poput hormonske neravnoteže. Osobito kod žena, kognitivni poremećaji mogu ukazivati na nefunkcionalnu štitnjaču. Razmislite o sveobuhvatnom krvnom testu koji mjeri sve vaše hormone i biomarkere te o kompletnoj kontroli štitnjače.

briga o sebi

Imate nizak libido

Posao, roditeljske obveze i kućanski poslovi definitivno mogu utjecati na smanjenje seksualne želje. Ali ako primjećujete da je to preraslo kratkotrajnu fazu te da nizak libido predstavlja problem za vaš odnos, vrijeme je da se posvetite svojim hormonima koji mogu biti krivac, posebice ako osjećate i druge simptome, poput konstantnog umora ili debljanja. Zamolite liječnika opće prakse da vam izda uputnice za kontrolu hormona, kao što su testosteron, estradiol, estriol, progesteron i ostalih.

Pročitajte: Jane Fonda otkriva svoju tajnu dobrog seksa u starijoj dobi!

Muče vas grčevi u nogama

Većina zanemaruje povremene grčeve mišića, ali ako vas grčevi u nogama bude usred noći ili vas muče tijekom radnog vremena, to može značiti da vašem organizmu nedostaje magnezij. Ako se ovoj tegobi ne posvetite na vrijeme, s vremenom može donijeti rizik od srčane aritmije. Kako biste se ublažili grčeve u mišićima, povećajte konzumaciju namirnica bogatih magnezijem poput badema, sjemenki bundeve i banana. Ako to ne pomogne, vjerojatno vam je potrebna veća količina ovog esencijalnog minerala pa razmislite o dodatku prehrani.

Često ste bolesni

Kad se ne brinete o sebi na pravi način, vaše zdravlje uvelike trpi. Nedostatak sna i loša prehrana može dovesti do oslabljenog imunološkog sustava, što vas zauzvrat čini ranjivim na infekcije, prehlade, gripu i druge zdravstvene probleme povezane s imunološkim sustavom. Poboljšajte svoj imunitet dobrom higijenom spavanja i boljim prehrambenim navikama. Vitamin D, cink, cjelovito voće i povrće, tjelovježba, eliminacija alkohola i prestanak pušenja mudri su izbori koji se odnose na jačanje imuniteta.

Nikako da se naspavate

Ako već dugo vremena loše spavate i ujutro se budite umorni, možda patite od apneje, poremećaja spavanja u kojem vam dišni putovi tijekom noći ne funkcioniraju ispravno što remeti ciklus spavanja. Neuredna higijena spavanja može biti povezana i sa starenjem koje sa sobom povlači hormonalne promjene. Razgovarajte s obiteljskim liječnikom, koji vam može savjetovati testove koji će vam možda trebati da biste otkrili koji su hormoni u vašem tijelu u neravnoteži.

Pročitajte: A kojem zdravlju vi dajete prioritet na poslu – fizičkom ili mentalnom?

Foto: Pexels