Kako neutralizirati posljedice dugog sjedenja? Dovoljno je samo ovoliko minuta aktivnosti dnevno

by | 30 listopada, 2023
posljedice dugog sjedenja tjelesna aktivnost

Novo istraživanje koje je objavio British Journal of Sports Medicine otkrilo je da bavljenje umjerenom do snažnom tjelesnom aktivnošću 22 minute dnevno može smanjiti rizik od preuranjenog umiranja ako vodite sjedilački način života.

Studija je uključivala analizu podataka 11 989 sudionika diljem Norveške, Švedske i SAD-a.

Svi sudionici uključeni u studiju imali su 50 ili više godina. Dr. Carl Cirino, ortopedski kirurg u njujorškoj bolnici za specijalnu kirurgiju, kaže da postoje važni temeljni zaključci za praktičare i pacijente.

Istraživači su otkrili da je čak i za one koji su sjedili 12 ili više sati dnevno, povezani rizik od smrtnosti bio eliminiran ako je dosegnut taj prag od 22 minute.

Čak i za one koji nisu sasvim ispunili granicu od 22 minute, neke umjerene do snažne aktivnosti i dalje su značile pad stope smrtnosti.

Na primjer, oni koji su radili deset minuta aktivnosti, a sjedili su šest sati dnevno, ipak su vidjeli pad rizika od smrtnosti za 32 %. Iako je istraživanje bilo usredotočeno na starije odrasle osobe, dr. Tracy Zaslow, liječnica primarne zdravstvene zaštite sportske medicine na institutu Cedars Sinai Kerlan-Jobe, kaže da nalazi ove studije mogu imati utjecaja i na mlađe ljude.

“Mislim da je to podsjetnik za naše mlađe sportaše i nesportaše, mlađe odrasle osobe i adolescente, kako je za njih jako važno izgraditi mišićnu snagu i kardiovaskularno zdravlje da bi mogli održavati tu tjelesnu aktivnost. Što više rade kad su mlađi, to je taj temelj jači i lakše ga je održavati kad su stariji.”

Pročitajte: Imaju li lijekovi za depresiju i trčanje isti učinak na mentalno zdravlje? 

Kako neutralizirati posljedice dugog sjedenja?

Istraživanje je pokazalo da MPVA u trajanju od 22 minute svaki dan neutralizira negativne posljedice sjedilačkog načina života i otklanja rizik od prerane smrti zbog dugotrajnog sjedenja.

Autor istraživanja Edvard Sagelv s norveškoga Arktičkog sveučilišta izjavio je: “Znanstvenici su studijom otkrili da je veći rizik od preuranjene smrti uočen samo u onoj skupini ljudi koja je dnevno sjedila više od 12 sati. Pritom mislimo na bilo koji tip sjedenja, od sjedenja za uredskim stolom do gledanja TV-a dulje vrijeme.”

”Studija je pokazala da svaka minuta umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti smanjuje rizik od preuranjene smrti. To znači da je taj rizik bio manji i u ispitanika koji su dnevno vježbali i manje od 22 minute, primjerice deset minuta. I to je bilo korisno”, rekao je Sagelv.

”No umjerena do intenzivna tjelesna aktivnost u trajanju od 22 minute otklonila je veći rizik od preuranjene smrti zbog sjedilačkog načina života. Dakle, vježbate li 22 minute dnevno ili više, neutralizirate ono vrijeme koje ste proveli dugo sjedeći. Naravno, što više vježbate, tim bolje i korisnije za vaše zdravlje”.

“Ustajanje i udaljavanje od računala u redovitim intervalima, odlazak u šetnju, ili pauza za pripremu zdravog obroka načini su da budete aktivni tijekom dana. Takve vam jednostavne aktivnosti mogu pomoći da regulirate težinu, smanjite krvni tlak i poboljšate mentalno zdravlje.“, rekla je Regina Giblin, viša medicinska sestra koja radi na Odjelu kardiologije i članica je Britanske zaklade za srce.

Pročitajte: Ova svakodnevna i besplatna aktivnost može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 20 posto 

Foto: Maryviolet iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels