Imaju li lijekovi za depresiju i trčanje isti učinak na mentalno zdravlje?

Što kaže studija, može li trčanje pružiti jednake dobrobiti za mentalno zdravlje kao i uzimanje antidepresiva?

by | 10 listopada, 2023

Istraživanje sugerira da bi trčanje moglo djelovati na isti način kao i uzimanje antidepresiva za osobe s anksioznošću i depresijom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Affective Disorders otkrilo je da su ljudi s anksioznošću i depresijom doživjeli slično olakšanje simptoma nakon uzimanja antidepresiva četiri mjeseca, kao i od redovitog trčanja tijekom tog vremena.

Kako bi izmjerili ovaj učinak, znanstvenici su regrutirali grupu od 141 pacijenta s depresijom i/ili anksioznošću i ponudili im izbor između dvije opcije liječenja: uzimanje SSRI antidepresiva tijekom 16 tjedana ili praćenje grupnog programa trčanja tijekom 16 tjedana.

Četrdeset i pet odabralo je opciju lijekova, dok je 96 odlučilo početi trčati.

Oni koji su trčali pohađali su dva do tri pomno nadzirana grupna treninga trčanja tjedno u trajanju od 45 minuta, dok su oni koji su odabrali antidepresive jednostavno morali uzeti propisanu količinu.

Na kraju ispitivanja, oko 44 posto sudionika u obje grupe pokazalo je poboljšanje simptoma.

Oni koji su počeli trčati iskusili su nekoliko dobrobiti za fizičko zdravlje uz mentalna, uključujući poboljšanja krvnog tlaka i rada srca.

S druge strane, oni koji su uzimali antidepresive pokazali su blago pogoršanje u tim područjima. Na površini bi se moglo činiti da su ovi rezultati konačni. Ako trčanje pruža iste dobrobiti za mentalno zdravlje kao i antidepresivi – dok također poboljšava fizičko zdravlje – ne bi li svi liječnici trebali propisivati trčanje kao rješenje za mentalno zdravlje?

U stvarnosti, međutim, stvari su puno kompliciranije – kako su otkrili znanstvenici uključeni u studiju.

povezanost trčanja i lijekova za depresiju

Zašto trčanje nije lijek za depresije i tjeskobe?

Kao što zna svatko tko se borio sa svojim mentalnim zdravljem, pronalaženje pravog plana liječenja za ove bolesti može biti komplicirano.

Čak i oni koji se odluče na lijekove obično će morati proći kroz nekoliko doza ili vrsta lijekova prije nego što pronađu onaj koji im odgovara. Međutim, osim lijekova na stranu, svaka intervencija koja bi trebala pomoći kod problema s mentalnim zdravljem može biti izazovna za provedbu.

Ako ste razmišljali o tome da počnete trčati kako biste pomogli svom mentalnom zdravlju, onda je ova studija dokaz da kontinuirano, redovito trčanje može napraviti stvarnu razliku.

Međutim, to je također podsjetnik da su problemi s mentalnim zdravljem složeni i da nije sramota odabrati put koji vam odgovara, bilo da se radi o lijekovima, vježbanju, terapiji ili nečem sasvim drugom.

Pročitajte: Ove 3 jednostavne jogijske asane pomažu sniziti povišeni kolesterol 

Foto: Pexels, Drazen Zigic iStock/Getty Images Plus via Getty Images