Stalno ste zabrinuti da ćete se razboljeti? Ovi simptomi upućuju na zdravstvenu anksioznost

by | 10 siječnja, 2023
zdravstvena anksioznost

Iako je pandemija prošla, nove bolesti koje su krenule nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Guardian je izvijestio da je broj pacijenata u bolnicama s gripom porastao za 79 % u proteklom tjednu. Također, tu je i sve veći broj slučajeva šarlaha i streptokoka A koji su zabilježeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, neki čak i s tragičnim posljedicama.

Stoga nije čudno da sve to uzrokuje porast slučajeva zdravstvene tjeskobe (anksioznosti).

Dr. Becky Spelman, psihologinja i klinička direktorica Private Therapy Clinic, istaknula je sve što treba znati o zdravstvenoj tjeskobi, od znakova na koje treba obratiti pozornost do toga kako dobiti pomoć.

Što je zdravstvena anksioznost?

Zdravstvena anksioznost vrlo je slična hipohondriji, a ta se dva pojma često koriste kao sinonimi. Hipohondrija je fobija od bolesti i zabrinutosti da ćemo se razboljeti.

“Ovih dana stručnjaci za mentalno zdravlje obično koriste izraz zdravstvena tjeskoba jer bolje odražava stanje u smislu tjeskobe koju uzrokuje, dok se hipohondrija ponajprije odnosi na fobiju”, kaže dr. Spelman.

Koji su simptomi zdravstvene tjeskobe?

“Što se tiče simptoma, osoba koja pati od zdravstvene tjeskobe postaje sve više zaokupljena svojim zdravljem i fokusira se na fizičke znakove ili osjete za koje smatra da bi mogli biti pokazatelj da nešto nije u redu”, objašnjava dr. Spelman.

To često dovodi do pretjeranog neprestanog i opsesivnog provjeravanja stvari kao što su mrlje, puls, razina glukoze u krvi ili kvržica i izbočina, kao i do istraživanja mogućih uzroka. Razlikuje se kod svakoga i ovisi o stanju za koje je pojedinac najviše zabrinut da će se razviti. Nije neuobičajeno da se hipohondar fiksira samo na jednu bolest u isto vrijeme, pogotovo ako je to stanje uvelike prisutno u njihovom životu. Na primjer, ako postoji član obitelji s rakom, hipohondar bi se mogao početi brinuti o tome ima li i on rak, a u slučaju globalne pandemije, vjerojatno je da bi se hipohondar zabrinuo da ne dobije COVID-19.

Ako vam tijelo šalje znakove da ste bolesni, normalno je da ste zabrinuti. Zdravstvena anksioznost obilježena je stalnim uvjerenjem da imate simptom ili simptome teške bolesti.

Zdravstvena tjeskoba je relativno često stanje, poznato je da pogađa oko 4% do 5% ljudi. Ali stručnjaci vjeruju da je možda premalo prijavljen i da bi postotak mogao biti bliži 12 % – ili čak dvostruko više, kako kaže dr. Timothy Scarella, instruktor u psihijatrije na Harvard Medical School.

“Postoji razlika – barem medicinski govoreći – između osobe koja nema simptome ili ima minimalne simptome i često je zabrinuta i tjeskobna zbog bolesti ili bolesti i osobe koja je zabrinuta zbog simptoma”, kaže dr. Scarella. Međutim, napominje da tjeskoba oko stvarnog zdravstvenog stanja također može postati problematična.

Osobe sa zdravstvenom anksioznošću često pogrešno tumače normalne ili benigne fizičke simptome i pripisuju ih nečemu ozbiljnijem. Na primjer, ako stisnu ruku dok spavaju, umjesto da se prevrnu i otresu osjećaja utrnulosti, mogli bi se brinuti da imaju moždani udar. Simptomi izazvani tjeskobom — koji mogu uključivati bolove u mišićima, bolove u prsima, promjene otkucaja srca, glavobolje i vrtoglavicu, između ostalog — mogu pojačati postojeću tjeskobu za nečije zdravlje, kako piše healthline.com.

Još nekoliko znakova koji upućuju na zdravstvenu tjeskobu

  • Nemate simptome, ali se još uvijek bojite da ste bolesni
  • Kad vas liječnik uvjeri da niste bolesni ili kad vam pretraga pokaže da ste zdravi, to vas ne oslobađa nervoze
  • Neprestano tražite informacije o zdravlju na internetu
  • Ako pročitate vijest o nekoj bolesti, počnete se brinuti da je imate
  • Vaše brige o vašem zdravlju ometaju vaš život, obitelj, posao ili hobije i aktivnosti
  • Najčešće, ljudi sa zdravstvenom anksioznošću imaju obrazac ovakvog ponašanja koji bi liječnik primarne zdravstvene zaštite mogao početi primjećivati s vremenom.

Liječnik obično dijagnosticira zdravstvenu anksioznost ako pacijentov strah o potencijalno teškoj bolesti traje šest mjeseci ili dulje, ali i nakon što testovi i pregledi pokažu da je zdrav i da je sve u redu (iako osobe često i nakon toga odbijaju prihvatiti tu činjenicu). Jedan od načina kako se može liječiti ova bolest jest uzimanje lijekova te psihoterapija.

Foto: ilona titova / iStock/Getty Images Plus via Getty Images