Sedam dnevnih navika koje dokazano smanjuju rizik od depresije

A to je i dokazala studija od gotovo 300.000 ljudi

by | 20 rujna, 2023
navike koje smanjuju rizik od depresije

Devetogodišnje istraživanje na gotovo 300.000 ljudi pokazalo je da bi stil života mogao biti važniji od genetskih faktora rizika kada je u pitanju depresija.

Prema novoj studiji, zdrave životne navike nemaju samo moć pomoći vam u upravljanju već postojećim mentalnim zdravstvenim stanjima – one također mogu smanjiti rizik da ih razvijete.

Studija, objavljena u časopisu Nature Mental Health i temeljena na podacima gotovo 300.000 ljudi, identificira sedam čimbenika zdravog načina života za koje istraživači kažu da bi mogli pomoći u smanjenju nečijeg rizika od razvoja depresije.

Pročitajte: Jane Fonda podijelila je svoj najjednostavniji savjet za borbu protiv depresije 

Dnevne navike koje smanjuju rizik od depresije

  • Zdrava prehrana
  • Redovita tjelesna aktivnost
  • Ograničenje konzumacije alkohola na umjerene količine
  • Prestanak pušenja
  • Česta druženja
  • Dovoljne količine sna
  • Svođenje sjedilačkog ponašanja na minimum

navike koje smanjuju rizik od depresije

Važno je napomenuti da izbjegavanje ili ‘liječenje’ depresije nije tako jednostavno i da ono ne znači samo pojesti malo povrća i dobro se naspavati.

Postoji bezbroj čimbenika koji mogu pridonijeti vašem riziku od razvoja depresije, od vaše genetike do čimbenika kao što je uzimanje kontracepcijskih pilula ili događaji koji vam mijenjaju život kao što je gubitak posla, tuga/žalost, gubitak voljene osobe…

Međutim, ono što ova studija pokazuje je da donošenje zdravih odluka može proaktivno pomoći u jačanju vašeg mentalnog zdravlja čak i ako je vaša genetika predisponirana za depresiju – i to je dobra stvar.

U svakom slučaju, počnite s malim koracima. Od povećanja razine energije do poboljšane dugovječnosti, donošenje zdravih odluka može imati veliki učinak na vaš um i tijelo.

Pročitajte: Ove jutarnje rutine važnije su za vaš mozak nego što to mislite 

Foto: Yuricazac; Miljan Živković iStock / Getty Images Plus via Getty Images