Zašto spavanje na desnoj strani može biti loše za vaše zdravlje?

by | 20 srpnja, 2023
položaj spavanja za zdravlje

Video Alija Ramadana, koji govori o prednosti spavanja na lijevoj strani, postaje viralan na društvenoj platformi. Evo o čemu se točno radi!

U svom videu Ali kaže:

“Spavaš li na lijevoj strani? Postoje prednosti spavanja i na lijevoj i na desnoj strani. Istraživanje pokazuje da je za zdravlje probave bolje spavati na lijevoj strani, a za one koji imaju zatajenje srca, bolje je spavati na desnoj strani. Kad spavamo na lijevoj strani, želudac i njegovi želučani sokovi ostaju niži od jednjaka, što može pomoći u smanjenju žgaravice i probavnih smetnji. Također smanjuje pritisak na leđa i idealan je način za spavanje trudnica.”

@holisticali

Do you sleep on the left side? There are benefits to both right side sleeping and left side sleeping. The research shows it is better for digestive health to sleep on the left side, and for those who have heart failure it is better to sleep on the right side. Sources: https://www.dovepress.com/sleep-positions-and-nocturnal-body-movements-based-on-free-living-acce-peer-reviewed-fulltext-article-NSS https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410292 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10445529/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8071510/ https://www.sleepfoundation.org/sleeping-positions/side-sleeping https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/sleep-effects-digestion https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19110135/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535814/

♬ original sound – Ali Ramadan

Pročitajte: Ovu naviku za bolje metaboličko zdravlje trebali bismo usvojiti baš svi 

Koji je položaj dobar za spavanje?

Martin Seeley, stručnjak za spavanje, kaže za Glamour magazine da spavanje na lijevoj strani može ponuditi dati dobrobiti za vaše zdravlje i dobrobit.

Dobrobiti spavanja na lijevoj strani

‌Bolja probava

Spavanje na lijevoj strani može pospješiti bolju probavu. Omogućuje gravitaciji da olakša kretanje hrane iz želuca u tanko crijevo, što može pomoći u pravilnoj probavi i smanjiti vjerojatnost refluksa kiseline ili žgaravice. ‌

Smanjeno hrkanje

Za osobe koje hrču ili imaju apneju za vrijeme spavanja, spavanje na lijevoj strani može pomoći u ublažavanju ovih problema. Spavanje u ovom položaju pomaže održati dišne putove otvorenima i smanjuje vjerojatnost začepljenja, čime se smanjuje hrkanje i poboljšava disanje tijekom spavanja.

Poboljšana limfna drenaža

Položaj spavanja na lijevom boku može podržati limfni sustav tijela, što pomaže eliminirati toksine i otpadne tvari iz tijela. Spavanje na lijevoj strani olakšava pravilan protok limfne tekućine, omogućujući učinkovito uklanjanje otpada i toksina. ‌

Ublažena žgaravica

Ako osjećate žgaravicu, spavanje na lijevoj strani može pružiti olakšanje. Ovaj položaj pomaže držati želudac niže od jednjaka te time smanjuje šanse da želučana kiselina teče natrag u jednjak. ‌

Poboljšana cirkulacija

Spavanje na lijevoj strani može poboljšati cirkulaciju krvi, posebno u vitalnim organima kao što su srce, bubrezi i jetra. Omogućuje bolji protok krvi i smanjuje pritisak na te organe, potencijalno pogodujući cjelokupnom kardiovaskularnom zdravlju. ‌

Povećana udobnost tijekom trudnoće

Trudnicama se često preporučuje spavanje na lijevoj strani. Ovaj položaj poboljšava cirkulaciju krvi u fetusu i maternici, smanjuje pritisak na jetru i pomaže u sprječavanju pritiska maternice na šuplju venu (velika vena koja prenosi krv iz donjeg dijela tijela u srce).

Najbolje: spavanje na leđima

Stručnjaci općenito preporučuju spavanje na leđima, poznato kao ležeći položaj, jer omogućuje optimalno poravnanje kralježnice, smanjujući vjerojatnost razvoja bolova u vratu i leđima.

Također pomaže u održavanju dišnih putova otvorenima, promičući pravilno disanje i potencijalno smanjujući rizik od hrkanja ili apneje za vrijeme spavanja.

Međutim, spavanje na leđima možda nije prikladno za svakoga. “Za osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput apneje za vrijeme spavanja ili kroničnog hrkanja, mogu se preporučiti alternativni položaji za spavanje ili specijalizirani jastuci. Osim toga, individualne preferencije udobnosti igraju značajnu ulogu u određivanju najboljeg položaja za spavanje”, rekao je stručnjak.

Ipak, želim napomenuti da nema čvrstih znanstvenih dokaza koji nedvojbeno potvrđuju sve ove dobrobiti spavanja na lijevoj strani.

Međutim, ljudi svjedoče da je ova pozicija udobna i da osjećaju poboljšanje simptoma povezanih s probavom i snom.

U konačnici, najvažnije je pronaći položaj spavanja koji vam osobno odgovara i pruža dobar san i odmor.

Pročitajte: 10 nedjeljnih self-care aktivnosti koje će vas pripremiti za novi tjedan 

Foto: RuslanGuzov iStock/Getty Images Plus via Getty Images