10 nedjeljnih self-care aktivnosti koje će vas pripremiti za novi tjedan

#SelfCareSunday

by | 18 lipnja, 2023

Osjećate li se iscrpljeno na kraju dugog tjedna? Jeste li pod stresom zbog svega što morate napraviti u sljedećih sedam dana? Nedjelja je savršen dan za to da odvojite malo vremena za sebe, opustite se i na popis za ovaj dan stavite brigu o sebi.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj izraza “briga o sebi”, redovito odvajanje vremena za oslobađanje od stresa, opuštanje i brigu o vašem mentalnom zdravlju nevjerojatno je važno – pogotovo kad se osjećate preopterećeno. A upravo je to i svrha nedjelje kao dana kada to možete (i morate) napraviti. Ne samo da vam tjedni raspored omogućuje da budete posloženi nego i briga o sebi nedjeljom može pomoći ublažiti sve  strahove koje imate kako biste se osjećali bolje dok krećete u novi tjedan.

To je razlog zašto je hashtag #SelfCareSunday toliko popularan na internetu: na kraju tjedna – i prije nego što odmah zaronite u sljedeći – doista nema ništa bolje od toga da malo vremena posvetite sebi.

Pročitajte: Utjecaj vode na mentalno zdravlje: jeste li depresivni ili samo žedni? 

Savjeti za brigu o sebi nedjeljom

Meditacija

Meditacija je tehnika mentalnog fokusa koja vam pomaže usredotočiti se na sadašnji trenutak i smiriti um. Zato je i bitno za nju pronaći vremena. Ako do sada niste, savjetujemo vam da probate. Sjednite udobno, zatvorite oči i usredotočite se na svoj dah ili na određenu afirmaciju. Ova praksa pomoći će vam smanjiti stres, poboljšati koncentraciju i osjećati unutarnji mir. A upravo to je ono što vam treba da svježi krenete u novi tjedan, zar ne?

self care

Pazite na svoju kožu

Bez obzira na to želite li si priuštiti masažu lica, namazati se luksuznom maskom za lice ili jednostavno nanijeti nekoliko dodatnih proizvoda, odvojite malo vremena za to da stvarno njegujete svoju kožu i usredotočite se na sâm proces. Sve to uvelike pomaže da budete prisutni u sadašnjem trenutku i da skrenete misli s događaja koje vas čekaju tijekom nadolazećeg tjedna.

Napišite popise obveza za sljedeći tjedan

Ako se brinete oko tjedna koji je pred vama, pokušajte sve zapisati. To možda nije najluksuzniji oblik brige o sebi, ali je iznenađujuće učinkovit – imati sve stvari koje trebate zapamtiti zabilježene na papiru pomaže vam rasteretiti um i daje vam osjećaj da imate veću kontrolu.

Odmaknite se od svih uređaja

Odvojiti vrijeme da se isključite na kraju tjedna nevjerojatno je važno ako provodite puno vremena gledajući u ekran zbog posla. Ne samo da daje vašim očima prijeko potreban odmor već vam daje i prostora za usporiti i obraditi sve što ste usvojili tijekom prošlog tjedna.

Pozitivna afirmacija

Početak dana s pozitivnom afirmacijom pomaže vam da usmjerite svoje misli na pozitivne aspekte i ciljeve. Možete odabrati inspirirajuću izjavu koja vam odgovara i ponavljati je naglas ili u mislima. Vjerujte da će vam ova praksa pomoći u izgradnji samopouzdanja i stvaranju pozitivnog stava prema sebi i tome koliko vrijedite.

Stvorite spa kod kuće

Stvaranje opuštajuće atmosfere kod kuće može biti izuzetno učinkovito. Kako to postići? Napunite kadu toplom vodom, dodajte mirisne soli ili ulja te uživajte u opuštajućoj kupki. Možete upaliti svijeće, slušati smirujuću glazbu ili pročitati knjigu dok se opuštate. Ova vrsta self-care trenutka pomaže vam da se osjećate njegovano i opušteno, a nakon toga i preporođeno.

self care, briga o sebi

Probajte nešto novo

Isprobavanje novog hobija ili vještine nije samo sjajan način da se zabavite – istraživanje je pokazalo da učenje novih stvari može poboljšati vaše mentalno stanje jačanjem samopouzdanja i samopoštovanja, kao i davanjem osjećaja svrhe. Zašto ne biste proveli barem neke od nedjelja tako da isprobate nešto što nikad niste, a voljeli biste?

Pospremajte

Postoji nešto nevjerojatno zadovoljavajuće i opuštajuće u pospremanju prostora. Pospremanje također može pomoći u oslobađanju od osjećaja tjeskobe, zato, ako se želite kvalitetno pripremiti za novi početak tjedna, pospremite svoj stan jer to već znači jednu stavku manje na popisu obaveza u narednim danima.

Skuhajte nešto novo

Ako tijekom tjedna ne možete pronaći vremena za kuhanje kompliciranih ili dugotrajnih jela, nedjelja je savršeno vrijeme da isprobate jedan od onih recepata koje već dugo želite isprobati i kušati.

Ne samo da ćete na kraju dobiti ukusan obrok u kojem ćete uživati, već samo iskustvo kuhanja novog obroka od nule, po koracima, može biti nevjerojatno opuštajuće. Još ako to radite s partnerom, može li idealnije?

Otiđite u večernju šetnju

Samo 15 ili 20 minuta šetanja savršen je način da udahnete zrak i pokrenete svoje tijelo te svježi otiđete na spavanje i spremno krenete u novi (radni) tjedan!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CoralApp (@mycoralapp)

Pročitajte: 5 tihih pokazatelja da se ne brinete dovoljno o sebi 

Foto: Pexels, Tatyana Maximova iStock / Getty Images Plus via Getty Images