Vrijeme je za šetnju! Imamo 10 razloga zbog kojih je ona odlična za zdravlje

by | 7 listopada, 2020

Svakodnevna šetnja u trajanju od 15 do 30 minuta korisna je za ukupno zdravlje i svakako bi ju trebalo uvrstiti u raspored, kažu stručnjaci. Evo 10 argumenata koji idu tome u prilog.

1. Poboljšava rad mozga i snagu uma

Postoji nekoliko studija koje su pokazale kako je hodanje korisno za mozak. Jedan od razloga je to što potiče proizvodnju endorfina te umanjuje razinu stresa u našem organizmu. Smatra se, također, da može spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

2. Poboljšava vid

Možda vas to iznenađuje, no hodanje oslobađa dijela pritiska u očima, što u konačnici pozitivno utječe na vid.

3. Poboljšava zdravlje srca

Američko udruženje za zdravlje srca tvrdi da hodanje ima jednake efekte za srce kao i trčanje. Poboljšava cirkulaciju, smanjuje razinu kolesterola i krvni tlak, pa pozitivno utječe na ukupno zdravlje srca i krvnih žila.

4. Širi pluća

Hodanje našim plućima omogućava da proslijede više kisika do drugih organa te da se tijekom disanja izbaci dio toksina štetnih za organizam. Time se ujedno jača zdravlje i funkcija pluća.

5. Održava gušteraču zdravijom

Ako želite zadržati zdravu razinu šećera u krvi, dobro je usvojiti redovnu naviku hodanja. Štoviše, studije su pokazale da je hodanje čak i bolje za prevenciju dijabetesa od trčanja. Ljudi koji hodaju imaju čak šest puta bolju razinu šećera u krvi od onih koji trče.

6. Poboljšava probavu

Dok hodamo, doslovno se pomiče naše debelo crijevo te potiče probava, što pomaže u prevenciji karcinoma crijeva i probavnih problema.

7. Jači i vitkiji mišići

Kad izgubimo tjelesnu masnoću, naši mišići postaju snažniji i vitkiji. Prohodate li 10.000 koraka na dan, na putu ste da to ostvarite. Na to posebno utječe dodavanje tereta: brzo hodanje u intervalima, ili hodanje uzbrdo, dodatno će potaknuti razvoj mišića. Tijelu je lakše hodati nego trčati, nakon hodanja nije potrebno vrijeme za oporavak mišića.

8. Čvrsti zglobovi i kosti

Hodanjem samo 30 minuta dnevno smanjit ćete ukočenost zglobova i kostiju i spriječiti razvoj artritisa. Tako izbjegavate i ozljede te smanjenje gustoće kostiju.

9. Smanjuje bol u leđima

Vježbe nižeg intenziteta mogu pridonijeti smanjenju bolova u leđima, jer se povećava cirkulacija krvi kroz kralježnicu, te jača postura tijela, odnosno popravlja držanje, a ujedno i fleksibilnost.

10. Popravlja raspoloženje

Hodanje utječe na to kako se osjećamo, pogotovo ako hodate u društvu. Redovnim hodanjem smanjuje se razina stresa, anksioznosti i depresije.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Eric Ayon on Unsplash