“5 aplikacija za brigu o sebi koje su mi doista pomogle mijenjati životne navike”

by | 5 ožujka, 2021

Briga o sebi pojam je o kojemu se s razlogom sve više govori. Ona je dio zdravog načina života i ne odnosi se samo na ugađanje sebi u hedonističkom smislu.

Briga o sebi puno je više od toga, no za mnoge je ljude nepoznanica ili luksuz. Stavljanje vlastitih potreba na drugo mjesto naša je svakodnevica. Naučeni smo pomagati i njegovati druge, no kad je riječ o njezi koju pružamo sebi samima, najčešće za to nemamo vremena. Sve je to posljedica i dio brzog načina života, (kroničnog) stresa, posla koji često nosimo doma te loše organiziranosti. S obzirom na to da mnoge stvari koje su dobre za moje zdravlje redovito zaboravljam ili ih stavljam na liste koje vrlo brzo postaju zaboravljene s debelim slojevima prašine na sebi, odlučila sam tehnologiju okrenuti u svoju korist te pronaći aplikacije koje će mi pomoći bolje brinuti o sebi.

Moment

Koristeći ovu aplikaciju, shvatila sam da zapravo nisam ni svjesna koliko često mi je mobitel u rukama, a mislim da je to slučaj kod većine ljudi koji se koriste pametnim telefonima. Osim što će vam slati obavijesti o vremenskom periodu koji ste besprekidno proveli na telefonu ili dnevnom vremenskom periodu koji utrošite na telefon, Moment je aplikacija koja će vam brojati koliko ste puta telefon uzeli u ruke. Kada vam dođe obavijest da ste telefon podignuli 40 puta, vjerujte da ćete poželjeti uzeti pauzu. Moment uz sve to nudi i dnevni post, čiju dužinu možete odrediti sami.

MindDoc

MindDoc je aplikacija koja se pretvara u prijenosnog najboljeg prijatelja ili psihoterapeuta, koji vas triput dnevno ispituje o tome kako se trenutačno osjećate te bilježi vaša stanja i osjećaje. Dobra stvar kod ove aplikacije je to što ćete moći pratiti obrasce ponašanja koji se ponavljaju, promjene raspoloženja te važnost pojedinih stanja i emocija koje osjećate. Isto tako, aplikacija sadržava i tečajeve te online predavanja. Neki od tih sadržaja su besplatni, a neke morate platiti.

Drink Water

Jedna od najvećih pogrešaka koje činim kroz dan je nepijenje dovoljno vode. Iako je to stvar koja se vrlo lako može riješiti, dogodi mi se da u danu popijem tek čašu vode jer jednostavno zaboravim i ne osjećam potrebu za istom. Kako bih tome stala na kraj, tražila sam aplikacije koje će mi doista biti podsjetnik za hidrataciju. Većina aplikacija koje sam koristila ostale su zaboravljane odmah nakon prvog korištenja, no Drink Water aplikacija svidjela mi se zbog svoje jednostavnosti. Prije no što ju krenete koristiti morate ostaviti podatke o visini te težini, nakon čega dobijete računicu o dnevnoj količini vode koju vaš organizam treba. Aplikacija će vas kroz dan podsjećati na to da uzmete čašu u ruke, a kad je popijete, jednim klikom dajete do znanja da ste to učinili te čekate na sljedeći podsjetnik. Isto tako, kroz dan ćete dobiti zanimljive informacije o vodi, zdravlju te ljudskom tijelu.

Gratitude

Gratitude je jedna od bolje dizajniranih i pomno osmišljenih aplikacija za fokusiranje na zahvalnost te pozitivne stvari od kojih je satkan život. Iako se primarno bazira na pisanju zahvalnosti, koje je nemjerljivo lakše zapisati u mobitel nego u rokovnik, ova genijalna aplikacija ima i opciju izrade ploče ciljeva (vision boarda) te vam dozvoljava unos fotografija nakon svake zahvale. Svaki dan ima vlastitu temu zahvalnosti, a svaka je tema detaljno opisana te obrađena uz primjere koji vam služe kao pomoć. Još jedan veliki plus su i pozitivne poruke koje vas dnevno podsjećaju na sitne životne ljepote.

Co-Star

Co-Star je aplikacija za horoskop, stoga će nekima možda biti čudno što se našla na popisu aplikacija za brigu o sebi. Ono što se meni svidjelo kod ove aplikacije je izrada personaliziranog horoskopa te slanje svakodnevnih poruka koje često dođu u najboljem trenutku te su podsjetnik na ono bitno. Koristeći se NASA-inom načinom prikupljanja podataka te profesionalnim astrolozima, Co-Star aplikacija stvara personaliziran horoskop utemeljen na vašoj natalnoj karti. Pomoću ove genijalne aplikacije, moći ćete pratiti položaj planeta te čitati dnevne i mjesečne savjete za sve aspekte života.

Foto: David Iskander/Unsplash