Ove jutarnje rutine važnije su za vaš mozak nego što to mislite

by | 12 rujna, 2023
jutarnje rutine dobre za zdravlje mozga

Vaš mozak i tijelo trebaju biti pravilno pripremljeni kako biste se nosili s izazovima i zadacima koje dan donosi, a upravo jutarnje rutine mogu vam pomoći da se osjećate svježe, fokusirano i spremno za sve što dolazi.

Prema komunikacijskoj patologinji i kognitivnoj neuroznanstvenici Caroline Leaf, Ph.D., vaš je um vrlo ranjiv u trenutku kada se probudite. “Vaš svjesni um je budan samo kad ste vi budni”, napominje ona.

Kad se prvi put probudite, postoji važan komadić mentalnog prostora jer vaš nesvjesni i svjesni um ponovno počinju raditi zajedno. A ono što radite tijekom tog vremena može utjecati na ostatak vašeg dana, kako ona tvrdi. Primjerice, recimo da se probudite, odmah provjerite svoj telefon i naiđete na negativne ili stresne vijesti – taj stres možete nesvjesno nositi sa sobom tijekom dana.

Jutarnje rutine ne moraju oduzimati velik dio vremena. Možete čak zamijeniti izraz “jutarnja rutina” s “jutarnji trenutak” budući da je najvažnije vrijeme koje treba uzeti u obzir prvih nekoliko minuta buđenja.

One su ključne za produktivan i zdrav dan, a postoji mnogo navika koje možete prakticirati kako biste poboljšali svoj mentalni fokus, kreativnost i općenito zdravlje mozga.

Pročitajte: Ova jednostavna metoda “disanja prstima” brzo će vas smiriti kada ste pod stresom 

Jutarnje rutine bitne za zdravlje mozga

Održavajte san

San je ključan za obnovu vašeg mozga. Za vrijeme dubokog sna, mozak prolazi kroz procese poput konsolidacije memorije i čišćenja štetnih toksina. Nedostatak sna može dovesti do problema s koncentracijom, pamćenjem i donošenjem odluka.

Da biste osigurali dobar san, pokušajte uspostaviti redovit raspored spavanja. Idite u krevet i budite se u isto vrijeme svakog dana, čak i vikendom. Izbjegavajte stimulanse poput kofeina i nikotina prije spavanja, i pokušajte stvoriti opuštavajuću rutinu prije odlaska na spavanje, kao što je čitanje ili meditacija.

jutarnje rutine dobre za zdravlje mozga

Pogledajte kroz prozor

Kad ustanete iz kreveta, priđite prozoru i na nekoliko trenutaka gledajte kroz prozor.

Ovo učinkovito čini dvije stvari: preplavljuje vaš sustav prirodnim svjetlom, a istraživanje pokazuje da veća izloženost suncu ujutro može smanjiti razinu kortizola kasnije navečer; gledanje u velike daljine (poput neba kroz prozor) može potaknuti kreativnost i učiniti vas mirnima.

Upalite svoju omiljenu glazbu

Ako imate omiljenu jutarnju listu za reprodukciju, pokušajte slušati te melodije čim se probudite. Uostalom, istraživanje pokazuje da glazba može potaknuti energične emocije, pa slobodno pjevušite dok se spremate za dan.

Hidrirajte se ujutro

Hidracija je još jedan ključan faktor za zdravlje mozga. Mozak je sastavljen od većeg dijela vode, i da bi pravilno funkcionirao, potrebno je održavati ravnotežu tekućine. Dehidracija može uzrokovati glavobolje, smanjenu koncentraciju i umor.

Pijte vodu čim se probudite kako biste hidrirali svoje tijelo i mozak. Iako mnogi ljudi posežu za kavom kao prvim napitkom ujutro, važno je ne zaboraviti na vodu.

Meditirajte

Meditacija i mindfulness tehnike su odličan način da započnete dan s jasnim umom i smanjenim stresom. Ove tehnike pomažu vam da se usmjerite na trenutak i smanjite brige i distrakcije koje vas mogu opteretiti tijekom dana.

Meditacija ujutro može trajati samo nekoliko minuta. Sjednite u udobnom položaju, zatvorite oči i usmjerite svoju pažnju na svoje disanje. Pokušajte osjetiti svaki udah i izdah. Ako vaš um luta, jednostavno se vratite na svoje disanje.

Ova jednostavna praksa može vam pomoći da se osjećate smirenije i fokusiranije tijekom dana.

jutarnje rutine dobre za zdravlje mozga

Pročitajte: Kratka meditacija za usporavanje intenzivnih misli i emocija 

Foto: Maria Korneeva iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Pexels