Prehrana za sportaše: ove namirnice ubrzat će vaše rezultate

by | 24 srpnja, 2023
prehrana za sportaše jelovnik

Za vitku figuru i istaknute obline, intenzivno vježbanje nije dovoljno, već je nužno imati prilagođenu sportsku prehranu.

I ne, ne morate biti ekstremni i brojiti svaku kaloriju, već prilagodite prehranu i zamijenite namirnice koje već konzumirate zdravijim i hranjivijim alternativama.

Otkrivamo vam u nastavku kako, a ukusno je i podići će vaš trening na još višu razinu.

Prehrana za sportaše: namirnice koje ubrzavaju rezultate

Napitak od gljiva

Čaj ili napitak od gljiva jedan je od trendova među sportašima. Posebno su popularne čaga (chaga) i reiši (reishi) zbog toga što poboljšavaju koncentraciju i jačaju imunitet.

Čokolada s heljdom

Čak ni najaktivniji sportaši ne bi se trebali odreći slatkiša, ali vrijedi obratiti pažnju na sastav i unos. Fitness instruktori preporučuju čokoladu s više od 60 % kakaa, prirodnim zaslađivačima i dodatkom heljde zbog toga što je bogata magnezijem, željezom i vitaminom B.

Proteinske čokoladice

Što je životni stil aktivniji, to je tijelu potrebno više proteina. Stoga je korisno da čak i užine prije ili nakon treninga sadrže proteine. Dobar primjer su proteinske čokoladice, koje također sadrže vlakna i voće.

prehrana za sportaše jelovnik

Biljno mlijeko

Biljno mlijeko korisno je da se nađe na sportskom jelovniku jer je bogato aminokiselinama, vitaminima A i E, cinkom, fosforom i selenom. Nećete pogriješiti s mlijekom od riže, kokosa, soje, badema, zobi ili njihovom kombinacijom, a možete ih napraviti i sami.

Zdravi čips

Bavljenje sportom podrazumijeva i dobro uravnoteženu prehranu, ali to ne znači ignoriranje grickalica. Kao alternativu čipsu od krumpira, koji je često vrlo masan i nezdrav, možete se odlučiti za zdraviju opciju: čips od kokosa, jabuke, slanutka, banane i slično.

prehrana za sportaše jelovnik

Zobena kaša

Između treninga, zobena kaša može biti dobar međuobrok – ali najvažnije je da bude prava. Bez šećera, soli i mlijeka u prahu, ali bogata vlaknima. Ovdje je posebno važno provjeriti sastav kako biste bili sigurni da je zdrava za vaš organizam.

I za kraj, kako složiti sportski jelovnik?

Da biste postigli rezultate, fitness instruktori često kažu da je dobra prehrana “polovica posla”.

To znači da intenzivno vježbanje nije dovoljno. Ipak, ne morate se potpuno odreći svih tih ukusnih slatkiša, grickalica i brze hrane, ali jako je važno imati mjeru.

Složite dnevni jelovnik koji je dobro uravnotežen proteinima, vlaknima, zdravim mastima, a ako se između nađe i vaša omiljena čokoladica ili sladoled – tijelo vam neće zamjeriti.

Foto: diliananikolova, nensuria, vikif iStock/Getty Images Plus via Getty Images