Šest provjerenih i testiranih savjeta za početnike u trčanju

by | 30 kolovoza, 2023
savjeti za početnike u trčanju

Trčanje je odličan način za poboljšanje fizičkog zdravlja i kondicije, ali kao početnik, važno je da postupno pristupite trčanju da biste izbjegli ozljede.

Trčanje vam omogućava izaći na svjež zrak, istražiti okolinu i osjetiti slobodu pokreta. To nije samo fizička aktivnost; to je i mentalna vježba koja vas potiče na samopouzdanje, ustrajnost i razmišljanje izvan okvira.

Stoga je važno znati kako da upravo ova aktivnost postane vaš saveznik u postizanju ciljeva zdravlja, kondicije i osobnog usavršavanja.

Šest savjeta za početnike u trčanju

Postupno povećavajte intenzitet i udaljenost

Jedna od ključnih pogrešaka koje početnici često čine jest prebrza transformacija iz sjedilačkog načina života u intenzivno trčanje.

Ovaj nagli skok može dovesti do ozljeda mišića, zglobova i tetiva. Da biste to izbjegli, implementirajte strategiju postupnog povećavanja intenziteta i udaljenosti.

Započnite sa šetnjom kako biste pripremili mišiće za aktivnost. Nakon toga, postupno uvodite kratke intervale trčanja u svoju rutinu.

Primjerice, možete započeti s trčanjem 1-2 minute, nakon čega slijedi 3-5 minuta brze šetnje radi oporavka. Tijekom vremena, produžujte trajanje trčanja i smanjujte vrijeme brze šetnje.

Pročitajte: Tri odlična razloga zašto ovo ljeto isprobati SUP (ako još niste) 

savjeti za početnike u trčanju

Pravilna obuća i odjeća

Kvalitetna obuća za trčanje temelj je za uspješno i udobno trčanje jer ona treba pružiti podršku stopalu.

Osim obuće, odabrana odjeća igra važnu ulogu. Nosite udobnu sportsku odjeću koja neće ograničavati vaše pokrete i koja će vam omogućiti da se slobodno krećete.

Žene trebaju odabrati kvalitetan sportski grudnjak koji pruža dobru potporu i smanjuje potencijalno neugodno trenje.

Zagrijavanje i istezanje

Prije svake trkačke sesije važno je provesti zagrijavanje kako biste pripremili svoje mišiće za aktivnost. Zagrijavanje se može sastojati od lagane šetnje, brzog hoda ili dinamičkih vježbi koje uključuju različite mišićne skupine.

Cilj je povećati protok krvi i podići tjelesnu temperaturu kako bi se mišići lakše istegnuli i pripremili za trčanje.

Slušajte svoje tijelo

Kad se osjećate umorno i iscrpljeno, usredotočite se na kratko, ali uspješno trčanje, a kad se osjećate dobro, potrudite se da trčanje bude uspješno.

savjeti za početnike u trčanju

Ne postavljajte sami sebi prevelike ciljeve

Kad započinjete svoju trkačku avanturu, važno je da postavite realne ciljeve koji odražavaju vašu trenutačnu kondiciju i sposobnosti.

Često se početnici previše uzbuđuju i postavljaju prevelike ciljeve, što može dovesti do frustracije i razočaranja ako ne postignu očekivane rezultate.

Umjesto da odmah ciljate na velike udaljenosti ili brze tempo, započnite s manjim i dostižnijim ciljevima.

Odmorite na vrijeme

Odmor i oporavak jednako su važni kao i treninzi. Pretjerano naprezanje može dovesti do pretreniranosti i ozljeda, što će usporiti vaš napredak.

Zato je važno planirati dane odmora između treninga da bi mišići imali vremena za obnovu.

Pročitajte: U Japanu žive najdugovječniji ljudi: ovo je petominutna vježba koju izvode svaki dan 

Foto: Pexels, jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images