U Japanu žive najdugovječniji ljudi: ovo je petominutna vježba koju izvode svaki dan

Ni trčanje, ni utezi, dovoljan je jednostavan pokret

by | 30 lipnja, 2023
Tajna dugovječnosti iz Japana

Prehrana, zdravi odnosi i pozitivan stav elementi su koji doprinose dugovječnosti, ali eliksir za dug i sretan život nije potpun bez tjelesne aktivnosti. A čini se da su je otkrili Japanci.

Héctor García i Francesc Miralles, autori knjige Ikigai: Japanska tajna dugog i sretnog života razgovarali su s više od 100 najstarijih ljudi koji žive na Okinawi, u takozvanoj plavoj zoni, području s najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svijetu.

Vježbanje uz radio

Osim joge i tai chija, autori su iz intervjua s lokalnim stanovništvom zaključili da većina Japanaca svakodnevno prakticira radio taiso, desetljećima popularnu tjelovježbu u Japanu. Rajio taisō u prijevodu znači “radio vježbe”, a aktivnost je dobila taj naziv jer su upute za vježbanje emitirane putem radija.

Od 1929. godine pa sve do danas, smjernice za izvođenje ove fizičke aktivnosti se emitiraju svaki dan u 06:30 na jednoj od najstarijih japanskih radijskih postaja, NHK Radio 1.

Ovo je fizička aktivnost niskog intenziteta i može biti izvrstan način da započnete dan. Dovoljno je da izdvojite 3-5 minuta. “Jedna od najpoznatijih radio taiso vježbi sastoji se od jednostavnog podizanja ruku iznad glave, a zatim spuštanja kružnim pokretima. “Možda se čini bazičnim, ali u našim modernim životima možemo provesti dane bez podizanja ruku iznad ušiju”, napisali su autori knjige.

Pročitajte: 5 laganih vježbi koje rješavaju bol u leđima

Foto: iStock/Getty Images Plus

Tagovi: