Što je Okinawa dijeta i krije li se u njoj doista recept za dugovječnost?

by | 30 rujna, 2020

Okinawa je maleni otok smješten na samom jugu Japana, koji je poznat po svom dugovječnom stanovništvu te njihovim zdravim prehrambenim navikama.

No osim drukčije i zdravije prehrane, uzrok dugovječnosti stanovništva s Okinawe je i njih način života. Okinawa je mjesto s najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svijetu, a tajne njihove dugovječnosti proučavaju se od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Prehrana

Prije svega, Okinawa prehrana drukčija je zbog smanjenog unosa kalorija. Dok Europljani unose između 2000 i 2500 kalorija u danu, Okinawa stanovnici unose oko 1800 kalorija dnevno. Prosječni stanovnik Okinawe pojede oko 18 vrsta povrća i voća u danu, odnosno sedam porcija dnevno. Većinu tih namirnica unose svježe, dok termički obrađene namirnice unose najviše u obliku raznih variva. Prehrana im je bogata sojom, namirnicama bogatim omega-5 kiselinama, zelenim i žutim povrćem, morskim plodovima te ljubičastim batatom, za kojeg se procjenjuje da im donosi čak 60 posto dnevnih kalorija. Ono što valja istaknuti je činjenica da Okinawa stanovnici unose vrlo malu količinu proteina te puno više ugljikohidrata. Omjer proteina i ugljikohidrata, poznatiji pod nazivom Okinawa omjer, iznosi 10 : 1 u korist ugljikohidrata.

Fizička aktivnost

Okinawa stanovništvo svakodnevno se bavi fizičkim aktivnostima. Oni redovito i često vježbaju i to do duboke starosti. No posebni su po tome što se ne bave agresivnim fizičkim aktivnostima niti brzim i intenzivnim sportovima.

Životni stil

Okinawa stanovnici žive laganim načinom života. Obožavaju vrtlarenje, povremeno lovljenje ribe, borilačke vještine te druženje s obitelji. Svrhu i osjećaj ispunjenosti pronalaze u jednostavnim i malim životnim radostima, a to nazivaju ikigai, odnosno razlog zbog kojeg ujutro ustaju iz kreveta. Isto tako, Okinawa stanovnici nisu nagli. Prije svakoga objeda zastanu, zahvale na plodovima te jedu polako do prve sitosti. Nikad se ne prejedaju.

Istraživači i znanstvenici godinama pokušavaju doći do zaključka i tajne koja se nalazi u dugovječnosti ovih otočana. Mnogi su bili uvjereni da su u pitanju dobri geni i prehrana, no novija su istraživanja pokazala da je način života te sâm ikigai zaslužan za smanjenu stopu bolesti i manju stopu smrtnosti. Stoga, ako želite imati dug život te biti zdravi, uz brigu o prehrani i fizičkim aktivnostima, razmislite zbog čega svaki dan ustajete iz kreveta.

Foto: Sen Lee/Unsplash