5 laganih vježbi koje rješavaju bol u leđima

by | 24 lipnja, 2023
bolna leđa

Bol u leđima pratnja je uredskog posla koji najčešće zahtijeva cjelodnevno sjedenje, kao i općenito sedentarnog načina života. Da biste se riješili bolnih leđa, predlažemo vam nekoliko učinkovitih vježbi.

Osim redovitog vježbanja, važno je i disanje. Disanje iz dijafragme i ispravan početni položaj univerzalni su i obavezni za izvođenje bilo koje vrste opterećenja.

Rješenje za bol u leđima: Učinkovite vježbe

1. Sklekovi na krevetu

sklekovi na krevetu

Oslonite ruke na krevet ili stol (ili klupu, ako vježbate na svježem zraku). Držite noge u širini ramena. Vježbu je bolje raditi u neklizajućim cipelama ili bosi. Podignite se s oslonca i, ispravljajući ruke, izdahnite: “Haa.” Pazite da vam torzo bude ravan. Postupno povećavajte razmak između dlanova. Važno! Ovu vježbu izvodite u serijama: na primjer, 10 serija od 5 ili 10 sklekova. Između serija – odmorite se da biste smirili dah. Povećajte broj serija od treninga do treninga. Već nakon nekoliko dana, bol u leđima će se znatno smanjiti.

2. Izdržaj s pilates loptom

Izdržaj s pilates loptom

Pilates loptu također možete koristiti za izvođenje sklekova koji su navedeni. A možete je koristiti i za vježbanje izdržaja (plank). Za početak, stavite loptu u kut prostorije da se ne bi pomicala. Kad se malo uhodate, odmaknite je od oslonca. Na sljedećoj fotografiji prikazano je kakav točno položaj trebate zauzeti. Ovo je odlična vježba za jačanje leđa.

3. Rješenje za bol u leđima: Vježba most

vježba most

Lezite na pod i savijte noge u koljenu. Koljena su blago razmaknuta, stopala su paralelno na podu. Lagano podižite stražnjicu, što više možete i zadržite se u tom položaju dvije do tri sekunde. Zatim je lagano spustite na pod. Radite pet serija od po pet do deset ponavljanja.

Također, možete podići stopala i osloniti ih na tub kreveta, pa iz tog položaja raditi vježbu. Osim što pomaže leđima, ova vježba zateže stražnjicu i ubrzava uklanjanje celulita.

4. Kobra asana iz “pozdrava Suncu”

kobra asana

Lezite na trbuh, ruke duž tijela, dlanovi na podu. Dok izdišete: “Haa“, podignite ravne ili blago savijene noge, pokušavajući podignuti kukove od poda. Ako fizička spremnost dozvoljava, možete odignuti zdjelicu od poda držeći noge u podignutom položaju. Ova vježba dio je čuvenog seta vježbi “pozdrav Suncu”. Jedna od najučinkovitijih vježbi za leđa, koja također ima anticelulitni efekt i odlična je prevencija prolapsa unutrašnjih organa nakon porođaja.

Ako vas zanima kako se izvodi “pozdrav Suncu”, pogledajte sljedeći video.

5. Plug

vježba plug

Ležeći na leđima, držite ruke iznad glave. Dok izdišete, polako podižite i spuštajte ravne noge iza glave, podižući donji dio leđa od poda. Napravite 15-20 ponavljanja. Podižući i spuštajući noge, slobodno izdahnite: “Haa” – to jest, dva izdaha po vježbi. Ova vježba pomaže u slučaju kroničnih bolova u leđima, rasteže duboke mišiće torakolumbalne regije, nježno masira unutrašnje organe. Ova se vježba izvodi posljednja.

Da biste se trajno riješili boli u leđima, morate vježbati svakodnevno – a ne samo po potrebi. Također, svakih pola sata ustanite i prošećite.

Foto: undrey, Stockbyte, fizkes, alfexe, fizkes/gettyimages.co.uk