Studija pokazuje kako sjedenje 8 sati dnevno može utjecati na rizik od moždanog udara

Ovo saznanje posebno je važno zbog pandemije koja je uzrokovala više sjedenja

by | 25 kolovoza, 2021

Odrasli mlađi od 60 godina koji većinu dana provode sjedeći imaju veći rizik od moždanog udara u usporedbi s onima koji više vremena provode tjelesno aktivni, pokazalo je novo istraživanje.

Prema objavljenoj studiji, osobe koje su sjedile osam ili više sati dnevno i nisu bile fizički aktivne imale su sedam puta veći rizik od moždanog udara od ljudi koji su manje od četiri sata proveli sjedeći i najmanje 10 minuta vježbali svaki dan, prema pisanju American Heart Association.

Istraživači su u svoju analizu uključili zdravstvene podatke 143.000 odraslih osoba iz Kanadske ankete o zajednici. Znanstvenici su pratili sudionike, koji su bili stariji od 40 godina i koji nisu imali povijest moždanog udara, u prosjeku 9,4 godine.

“Smatra se da sjedilačko vrijeme narušava glukozu, metabolizam lipida i protok krvi te povećava upalu u tijelu”, rekao je vodeći autor studije dr. Raed Joundi, klinički znanstvenik sa Sveučilišta McMaster u Ontariju, Kanada. “Te promjene s vremenom mogu imati štetne učinke na krvne žile i povećati rizik od srčanog i moždanog udara.”

Od 2965 moždanih udara koje su sudionici imali tijekom razdoblja ispitivanja, 90 posto su bili ishemijski moždani udari. To je najčešći tip moždanog udara, rekao je Joundi, a događaju se kada je blokirana arterija koja opskrbljuje krv mozgom.

Kako smanjiti šanse za moždani udar

Povećanje tjelesne aktivnosti uz smanjenje vremena za sjedenje može pomoći smanjiti rizik od moždanog udara. Potrebno je više stajati a manje sjediti, aktivirati se tako da idete stubištem umjesto dizalom te računate na 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno, umjerenog intenziteta.

“Aktivnosti se smatraju umjerenim intenzitetom kada vježbate dovoljno da povećate broj otkucaja srca i prekinete znojenje, poput brzog hodanja ili vožnje biciklom”, tvrde istraživači studije. Prethodna istraživanja pokazala su da je 10 potencijalno promjenjivih čimbenika rizika, uključujući konzumaciju alkohola, povezano s 90 posto moždanih udara, pa bi se “90 posto moždanih udara teoretski moglo izbjeći ako se svi ti čimbenici rizika uklone u populaciji.”

Kako bi smanjio rizik od moždanog udara, istraživači studije prpeoručuju ljudima da se usredotoče na više od pukog smanjenja slobodnog vremena. “Poboljšanje tjelesne aktivnosti samo je jedna važna komponenta smanjenja rizika od moždanog udara, zajedno s kvalitetnom prehranom, prestankom pušenja te dijagnosticiranjem i liječenjem stanja poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa”, rekao je.

 

Foto: Unsplash