Mitovi i istine o bolovima u leđima

by | 1 travnja, 2021
bol u leđima

Problemi s bolovima u leđima i hipokinezija, tj. nedostatak kretanja, u rangu su suvremenih “epidemija”.

Do prije samo pedesetak godina bilo je nezamislivo da ljudi sjede po deset sati dnevno, pa i više, a danas je to sasvim uobičajeno. Taj novi životni stil utjecao je i na bio – mehaniku kralježnog stupa. Razmislite kako izgleda jedan tipičan odlazak, na primjer, u trgovački centar. Automobilom stižemo do parkinga, “penjemo” se dizalom do pokretnih stepenica, a zatim, nakon šetnje kroz nekoliko trgovina, sjednemo u kafić ili restoran. Puno toga smo podredili brzom stilu života i komforu. Nažalost, zbog toga gubimo funkcionalnost. U nastavku donosimo nekoliko mitova i istina o boli u leđima.

Mit #1: Bol u leđima je česta.
Istina: Ona nije česta, ona je konstantna. Svi povremeno osjetimo bol u leđima, posebno kada se dugo zadržavamo u istom položaju, neovisno o tome ima li problema s leđima ili ne.

Mit #2: Fleksibilnost kralježnice je rješenje.
Istina: Vjerojatno ponekad pomislite “moram se malo protegnuti, razgibati se, bit će mi lakše”, ali to nije rješenje, kako kažu stručnjaci. Pokreti savijanja čak mogu da izazvati povredu. Rješenje je u pravilnom načinu sjedenja i pauzama – ustajanju, svakih 20-ak minuta.

Mit #3: Trbušna podizanja (trbušnjaci) mogu pomoći.
Istina: Zaboravite na pokrete savijanja (fleksije), posebno ako imate bol u kralježnici. Za jačanje trbušnih mišića puno je korisniji plank (položaj daske).

Mit #4: Kruta i rigidna šetnja je lijek.
Istina: Pokret pri hodu mora biti lepršav, prirodan, funkcionalan. Ruke trebaju biti kao klatna – da se pokreću iz ramena, a ne iz lakta. Tako nesvjesno aktiviramo kor i držimo kralježnicu ravnom.

Foto: Anut21ng/iStock/Getty Images Plus