Dugotrajno sjedenje popravite ovom petominutnom vježbom

Petominutna vježba savršena za osobe koje dugo sjede

by | 6 srpnja, 2021
dugotrajno sjedenje, vježba za dugotrajno sjedenje, pet minutna vježba

Dugotrajno sjedenje može biti iznimno kobno za zdravlje. Koliko je zapravo ovo štetno i teško znaju upravo oni koji imaju ovakvu vrstu posla koja podrazumijeva sjedenje po nekoliko sati dnevno, a negativne posljedice dugotrajnog sjedenja mogli bi početi osjećati jako brzo nakon početka prakticiranja takvog života, a riješiti ih se jako je teško.

Sjedilački način života u velikoj mjeri utječe na zdravlje – od problema u nogama, kralježnici, mišićima, krvnim žilama, ukočenosti u vratu i ramenima, slaba cirkulacija do mnogih drugih zdravstvenih problema. Nažalost, ovo je posljedica modernog načina života, a ljudsko tijelo jednostavno nije stvoreno da veći dio dana sjedi. Ono je stvoreno za kretanje, gibanje, šetanje.

Postoje određene male taktike i savjeti koje možete primijeniti kako biste u velikoj mjeri spriječili posljedice dugog sjedenja za računalom (što je najčešći razlog). Jedan od savjeta je svakako držanje leđa ispravnima prilikom sjedenja, a to uvelike možete postići ako radnu stolicu ponekad zamijenite pilates loptom. Pilates lopta je odličan rekvizit za ovo jer s njome morate naučiti držati stabilnost i ravnotežu te aktivirati mišiće, a njome smanjujete i bolove u leđima.  Uzimanje manjih pauza za istezanje i razgibavanje je također ključno kako biste ojačali cijeli organizam jer sjedenjem uvelike slabi i potrebno je nadoknaditi to što gubi te potaknuti cirkulaciju.

Osim toga, kad sjedite i po nekoliko sati bez da protegnete noge, to uvelike utječe i na usporavanje vaše probave. A neredovita probava sa sobom povlači mnoge neželjene reakcije poput bolova, izostanak stolice, rak debelog crijeva i brojne druge probleme. Ovo je još jedan razlog zašto je važno ozbiljno shvatiti ovaj problem i naučiti malim trikovima kako mu doskočiti – vjerujte, vaše tijelo i mišići bit će vam zahvalni.

 

Petominutna vježba kod dugotrajnog sjedenja

Certificirana osobna trenerica i kineziologinja Johanne Sophia, poznata pod nazivom growwithjo na YouTube kanalu, predlaže odlične vježbe koje i sama prakticira. Kako kaže, većinu vremena provodi za radnim stolom pa joj kretanje predstavlja pravi izazov. Upravo zato je osmislila odličnu petominutnu vježbu, tzv. brzi trening koji će potaknuti rad vaših mišića, posebno u ramenima i leđima. Vježbe su sasvim jednostavne, a učinkovite, te će stvarno donijeti mnoge pozitivne rezultate: pomoći će ublažiti napetost, riješit ćete se loše energije, ublažiti ćete bolove u leđima, unaprijediti psihički i fizički svoj radni dan.

Hoćete li isprobati već danas?

 

FOTO: AndreyPopov iStock/Getty Images Plus via Getty Images