Tri odlična razloga zašto ovo ljeto isprobati SUP (ako još niste)

by | 7 kolovoza, 2023
benefiti SUP veslanja

Ne samo da je veslanje na dasci (SUP) vrlo zabavno i izvrstan način za istraživanje okolnih uvala, ono također ima i niz zdravstvenih prednosti.

Uspravno veslanje na dasci po vodi osmislila je ekipa surfera s Havaja kako bi uz pomoć vesla brže uhvatila val, ali i zabavila se u dane kad nema valova. Ova verzija surfanja postala je pristupačna širokim masama kad su proizvedene prve velike i stabilne daske, namijenjene baš za ovu rekreaciju. U kratkom periodu, novi je sport dobio na stotine tisuća sljedbenika, a posvećen mu je čak i časopis – Standup Journal.

Jedan od razloga njegove rastuće popularnosti je to što se brzo savladava, ne zahtijeva nikakvo prethodno iskustvo ili kondiciju, a na ovaj način cijela obitelj može krenuti u istraživanje prirode.

Veslo se koristi kao potporanj te za olakšano kretanje po površini vode, bilo to jezero, rijeka ili more. Sami određujete ritam koji vam odgovora, brzo ili sporo. Ležerno veslanje na mirnoj vodi je za sve, dok se oni hrabriji i bolje fizičke spreme mogu uhvatiti ukoštac s valovima.

Kako odabrati pravu SUP dasku i na što pripaziti, pročitajte ovdje.

Pročitajte: Ove vježbe pokazale su se kao najbolje za oblikovanje stražnjice

Ljetni sportovi na vodi

Tri razloga zašto trebate zaveslati na SUP-u

1. Trening cijelog tijela

Konstantne kretnje angažiraju sve mišiće u tijelu, od najmanjeg na stopalu, preko nogu do trbušnjaka koji se trude održati ravnotežu, dok  ruke, prsa i leđa rade na zaveslajima.

2. Plovilo za razne aktivnosti

SUP je savršen za veslanje u mirnim vodama, ali ako vam dosadi veslanje, na svojoj dasci možete isprobati različite aktivnosti: od vježbanja joge i ribičije do organizacije SUP utrke s prijateljima.

3. Mindfulness praksa

Veslajući u tišini, daleko od prenapučene plaže, fokusirani na smirujuću površinu mora i vlastite pokrete kako biste došli do cilja možete otkriti svoju novu omiljenu mindfulness meditaciju u pokretu.

Pročitajte: 8 praktičnih savjeta kako da se dobro naspavate i po vrućini

Foto: 2Mmedia/iStock Getty Images Plus