8 praktičnih savjeta kako se dobro naspavati i po vrućini

Cilj: dubok san unatoč toplinskim valovima

by | 8 srpnja, 2024
spavanje ljeti

S najavom novog vala sparine, otkrijte nekoliko savjeta kako biste unatoč svemu dobro spavali.

Dugi, sparni dani bez sumnje su sjajni – idealni za vrtne zabave, izlete u prirodu, upijanje vitamina D i prijeko potrebno podizanje raspoloženja – ali problemi sa spavanjem mogu biti negativna strana ljeta. Evo kako održati svježinu u vrućim noćima i dobro se naspavati.

8 jednostavnih savjeta za dobar san ljeti

Bilo da nemate klimatizacijski uređaj ili ne volite spavati u umjetno rashlađenoj prostoriji, donosimo nekoliko trikova koje možete iskušati da biste lako utonuli u san.

Umirujuća kupka

Ako vas jutarnji odlazak pod tuš razbuđuje, to je odlično, ali ako se borite s ljetnom insomnijom, možda biste mogli dati priliku večernjoj kupki. Tuširanje ili kupanje prije spavanja pomaže vam lakše se relaksirati od stresnog dana, opušta napetost mišića, ali i snižava tjelesnu temperaturu – što su sve dobri saveznici koji će omogućiti da se brže uljuljkate u san. U kupku s mlakom vodom možete dodati par kapi umirujućeg ulja kao što je lavanda ili kamilica.

Dišite naizmjenično

Kad osjetite da se nesanica šulja u vašu postelju, ne dopustite mislima da zaokupe vaš um. Uzmite opuštajuće eterično ulje lavande i iskušajte sljedeću tehniku disanja: zatvorite jednu nosnicu pa kroz drugu polako udahnite miris, izdahnite i isto ponovite na drugu stranu. Ovakvo naizmjenično disanje ponovite 4-5 puta dok istodobno vizualizirate kako će sutrašnji dan (ili što god vas drži budnima) proći besprijekorno.

prirodni načini rashlađivanja

Spavajte na desnom boku

Još jedna jogijska tajna pomoći će vam lakše utonuti u san za sparnih noći. Kad legnete u krevet, namjestite se na desni bok jer ležanje na desnoj strani tijela aktivira suprotnu, lijevu stranu koja je po energetskoj anatomiji ženska strana, a ona rashlađuje i smiruje.

Što još možete učiniti:

Još nekoliko savjeta koji mogu pomoći vašem tijelu i umu u borbi protiv visokih temperatura:

  • Prije odlaska u krevet, ohladite jastučnicu u zamrzivaču.
  • Spavajte u ohlađenim, vlažnim čarapama ili stavite hladni oblog na zapešća i stražnji dio vrata.
  • Ako se probudite tijekom noći, utrljajte gel na bazi mentola na čelo da biste se rashladili ili na noćnom ormariću držite raspršivač s termalnom vodom.
  • Prije spavanja, u hladnjak na sat vremena stavite vlažnu flanelnu maramicu pa je položite na čelo kad legnete u krevet.
  • Ispred ventilatora postavite 2-3 boce napunjene ledom, što će rashladiti sobu prije spavanja.

 

Pročitajte: Svi pričaju o novom TikTok napitku za spavanje. Hoćete li ga probati?

Foto: DigitalVision/Getty Images, Pexels