8 praktičnih savjeta kako da se dobro naspavate i po vrućini

Cilj: dubok san unatoč toplinskim valovima

by | 31 srpnja, 2023
spavanje ljeti

S najavom novog vala sparine, otkrijte nekoliko savjeta kako biste unatoč svemu dobro spavali.

Dugi, sparni dani bez sumnje su sjajni – idealni za vrtne zabave, izlete u prirodu, upijanje vitamina D i prijeko potrebno podizanje raspoloženja – ali problemi sa spavanjem mogu biti negativna strana ljeta. Evo kako održati svježinu u vrućim noćima i dobro se naspavati.

8 jednostavnih savjeta za dobar san ljeti

Bilo da nemate klimatizacijski uređaj ili ne volite spavati u umjetno rashlađenoj prostoriji, donosimo nekoliko trikova koje možete iskušati da biste lako utonuli u san.

Umirujuća kupka

Ako vas jutarnji odlazak pod tuš razbuđuje, to je odlično, ali ako se borite s ljetnom insomnijom, možda biste mogli dati priliku večernjoj kupki. Tuširanje ili kupanje prije spavanje pomaže vam lakše se relaksirati od stresnog dana, opušta napetost mišića, ali i snižava tjelesnu temperaturu – što su sve dobri saveznici koji će omogućiti da se brže uljuljkate u san. U kupku s mlakom vodom možete dodati par kapi umirujućeg ulja kao što je lavanda ili kamilica.

Dišite naizmjenično

Kad osjetite da se nesanica šulja u vašu postelju, ne dopustite mislima da zaokupe vaš um. Uzmite opuštajuće eterično ulje lavande i iskušajte sljedeću tehniku disanja: zatvorite jednu nosnicu pa kroz drugu polako udahnite miris, izdahnite i isto ponovite na drugu stranu. Ovakvo naizmjenično disanje ponovite 4-5 puta dok istodobno vizualizirate kako će sutrašnji dan (ili što god vas drži budnima) proći besprijekorno.

Spavajte na desnom boku

Još jedna jogijska tajna pomoći će vam lakše utonuti u san za sparnih noći. Kad legnete u krevet, namjestite se na desni bok jer ležanje na desnoj strani tijela aktivira suprotnu, lijevu stranu koja je po energetskoj anatomiji ženska strana, a ona rashlađuje i smiruje.

Što još možete učiniti:

Još nekoliko savjeta koji mogu pomoći vašem tijelu i umu u borbi protiv visokih temperatura:

  • Prije odlaska u krevet, ohladite jastučnicu u zamrzivaču.
  • Spavajte u ohlađenim, vlažnim čarapama ili stavite hladni oblog na zapešća i stražnji dio vrata.
  • Ako se probudite tijekom noći, utrljajte gel na bazi mentola na čelo da biste se rashladili ili na noćnom ormariću držite raspršivač s termalnom vodom.
  • Prije spavanja, u hladnjak na sat vremena stavite vlažnu flanelnu maramicu pa je položite na čelo kad legnete u krevet.
  • Ispred ventilatora postavite 2-3 boce napunjene ledom, što će rashladiti sobu prije spavanja.

Pročitajte: Svi pričaju o novom TikTok napitku za spavanje. Hoćete li ga probati?

Foto: DigitalVision/Getty Images

Tagovi: