Teško tonete u san? Ova jednostavna tehnika disanja pomoći će vam pobijediti nesanicu

by | 11 travnja, 2021

Malo je stvari koje nas mogu izbaciti iz takta kao nemogućnost tonjenja u san. Naše se frustracije povećavaju ako smo u tom trenutku izmoreni zbog napornog dana ili ako nas sutra čeka jedan takav dan.

Znajući da nas sutra čeka gomila obveza, težak ispit ili bitna prezentacija, silom pokušavamo doseći stanje umora i opuštenosti, no istovremeno znamo da je put do našeg cilja dalek i teško dostižan. U tim nam trenucima uvijek dobro dođu tehnike za umirivanje uma i lakše tonjenje u san. Dr. Jo, licencirana fizioterapeutkinja i dr. fizikalne terapije, koja je svijetu poznata po svom popularnom YouTube kanalu koji prati više od milijun i pol ljudi, u jednom od svojih videa objasnila je jednostavnu taktiku koju preporučuje svim svojim pacijentima koji imaju problem s nesanicom.

Svoju taktiku, koja se može opisati kao tehnika disanja, naziva 4-7-8 tehnikom, a izvodi se tako što udišete 4 sekunde, zadržavate dah 7 sekundi te izdišete 8 sekundi. “Udišete normalno i sporo kroz nosnice 4 sekunde, zatim držite dah 7 sekundi. Zatim izdišete tako što ćete stisnuti usnice i ispustiti zrak kao da zviždite. Izdah bi trebao trajati 8 sekundi, no ako ne uspijevate izdisati toliko dugo, činite to koliko god dugo možete”, napominje dr. Jo u svom videu. Dodaje i kako ćete na početku moći izvesti između 2 i 4 ponavljanja, no vježbanjem ćete doći i do 8, koliko je dovoljno da utonete u san. Na početku će vam ova tehnika možda biti teška i komplicirana za izvođenje. No vrlo brzo ćete se naviknuti te uvjeriti kako je to doista dobro oruđe za bitku protiv nesanice.

Foto: Ben Blennerhassett/Unsplash