Kako izabrati dobre tenisice za trčanje?

by | 17 veljače, 2023
tenisice za trčanje

Zašto je trčanje jedna od omiljenih fitness aktivnosti? Zato što je krajnje jednostavno: trebaju vam samo dobre tenisice za trčanje. Ali kako ih izabrati?

Trčanje samo po sebi nije komplicirano, no ono što je ipak malo složenije jest izbor tenisica za trčanje, osobito ako ste novi u džogingu. Tu je širok spektar brendova, lukavih tehničkih termina koji opisuju određene karakteristike… Prave tenisice zbog svega toga mogu vam se činiti kao igla u plastu sijena.

Kako izabrati dobre tenisice za trčanje?

Prva stvar koju možete napraviti kad kupujete tenisice za trčanje jest otići u specijalizirani dućan cipela, gdje prodavači doista znaju puno o proizvodima koje nude.

Idealno bi bilo da u dućanu postoje i stručnjaci koji će napraviti analizu hoda. Što to znači? Pa, ovaj bi vas stručnjak ili prodavač trebao vidjeti “u akciji”, odnosno da trčite koju minutu na traci ili na posebnoj podlozi u dućanu. Neki od njih otišli su pak korak dalje te imaju 3D skenere koji analiziraju vaš hod.

Još jedna prednost kupovine tenisica za trčanje u dućanu (u odnosu na online) jest u tome što su prodavači često i sami trkači koji imaju veliko znanje o raznim brendovima, njihovim prednostima i svim uobičajenim manama obuće. Možda ste čuli samo za glavne brendove tenisica za trčanje, ali prodavač vam može skrenuti pažnju na opcije koje možda još nisu stigle na vaš radar. Osim toga, mogu vam pomoći da se fokusirate na ono što je stvarno važno (pristajanje i podrška cipele), a ne na upadljive detalje i dizajnerske detalje. Uistinu postoji različit dizajn, detalji i boje, a svi mi volimo da nam obuća izgleda lijepo. Ipak, kod tenisica za trčanje važnije je pronaći model koji dobro pristaje vašem stopalu.

tenisice za trčanje

Što treba uzeti u obzir pri kupovini tenisica za trčanje?

Kupovina tenisica za trčanje individualan je proces jer sve ovisi o vašim specifičnim potrebama, ciljevima, pa čak i o anatomiji vašeg stopala.

Postoji puno toga što treba razmotriti prije nego što investirate u novi par tenisica za trčanje, ali je najvažnije pitanje kako i gdje ih namjeravate koristiti. Je li to asfalt, zemljana staza, priroda? Hoćete li sudjelovati na utrkama ili se pripremate za lagani rekreativni džoging?

Imajući to na umu, postoji nekoliko različitih varijabli koje mogu pomoći pri kupovini tenisica za trčanje.

Veličina

Tenisice za trčanje trebale bi biti pola broja veće, zbog oticanja stopala. Kako se temperatura i/ili kilometraža povećavaju, vaše stopalo će oticati – tako da je važno birati one tenisice koje stopalu daju malo dodatnog prostora.

Podloga za trčanje

Nisu sve površine za trčanje jednake; trčanje po asfaltu utječe na vaša stopala drukčije nego trčanje na stazi primjerice. A ako uživate u trčanju na šumovitoj stazi, trebat će vam tenisice koje su čvršće u središnjem dijelu potplata – da se ne ozlijedite dok gazite po kamenju i granju.

Podrška

Svakim korakom, trkač opterećuje zglobove silom koja je oko tri do četiri puta veća od njihove tjelesne težine. Zbog toga je potpora u tenisicama za trčanje neophodna ako ne želite ozljede.

Pronacija

Pronacija je način na koji se vaše stopalo izvija prema unutra kako bi rasporedilo utjecaj vaše tjelesne težine kad se prizemljujete. Trkačima koji imaju preveliku pronaciju bit će potrebne tenisice s većom stabilnošću koje će im pomoći bolje trčati, a trkači s podpronacijom trebaju tražiti tenisice za trčanje s takvim materijalom u međupotplatu koji apsorbira silu.

Zanima li vas više planinarenje, ovdje možete pronaći vodič kako izabrati dobre cipele za planinarenje, a imamo i zgodne playliste za trčanje, jogu, pilates…

 

Foto: PeopleImages, jacoblund/iStock/Getty Images Plus