Kako odabrati prave cipele za planinarenje?

by | 19 travnja, 2021
cipele za planinarenje

Ako ste se ikad uputili na dužu šetnju neravnim, šumskim terenom u svojim “običnim”, svakodnevnim tenisicama, postoji velika vjerojatnost da ste požalili i shvatili kako to nije bila dobra ideja.

Naime, baš kao što postoje tenisice za trčanje, koje su dizajnirane na način da olakšavaju ovakvu vrstu pokreta i štite od ozljeda, i cipele za planinarenje dolaze u kombinaciji sa značajkama koje bi nam trebale olakšati hodanje po neravnom terenu. Planinarite li već neko vrijeme, vjerujemo da znate kakvu obuću birati za svoje avanture, no ako se tek ozbiljnije pozabavite ovom genijalnom aktivnošću dolaskom lijepog vremena, kvalitetna obuća je ono što će vam trebati. U nastavku vam donosimo nekoliko stavki koje pri odabiru obuće za planinarenje trebate imati na umu.

Kako odabrati cipele za planinarenje?

Prvo što treba imati na umu pri odabiru odjeće za planinarenje je to da se vodite isključivo za svojim iskustvom, a ne za tuđim recenzijama. Naime, obuća za planinarenje je individualna stvar i ako su jedne cipele savršene vašoj prijateljici, to ne znači da će biti i vama. Vodite se isključivo za svojim stopalom, njegovom širinom, dužinom, oblikom, tabanom… Obuća za planinarenje mora odgovarati  anatomiji vašim stopalima.

Druga važna stavka pri odabiru jest teren po kojem se planirate kretati te udaljenost. Hoće li vaše rute biti kraće ili duže, hoćete li se kretati po ekstremnijem terenu (koji uključuje vodu, stijene i veće uzvisine) ili pak onom pitomijem, ravnijem? Sukladno tome, postoje planinarske čizme ili cipele. Za lakše rute ili pak samo šetnje šumom bit će vam sasvim dovoljne niske cipele za planinarenje, dok će za zahtjevnije terene i rute koje traju više dana biti dobre čizme, odnosno visoke cipele za planinarenje

Nadalje, vaše cipele za planinarenje trebaju imati dovoljno prostora za vaše prste (morate ih moći promeškoljiti), a trebate paziti na to vam nisu tijesne jer će se vaša stopala proširiti tijekom nošenja kako sati budu odmicali. One trebaju imati fleksibilan i mekan potplat. Ova vrsta cipela vašem stopalu treba osigurati potporu na neravnom terenu, kao i u slučaju nošenja tereta (poput ruksaka na leđima), treba biti izdržljiva, pa postoji mogućnost da ćete imati osjećaj su vaše planinarske cipele nešto uže od vaše ostale obuće.

Na temelju spomenutih stavki, cipele za planinarenje dijele se na dvije vrste – niske i srednje do visoke cipele, dok su tenisice za trail trčanje dodatna opcija koju možete uzeti u obzir. U slučaju da ne znate odakle krenuti, u galeriji ispod možete pogledati neke od kvalitetnijih primjeraka obuće za planinarenje.

Foto: lzf/iStock via Getty Images, PR