Ova svakodnevna i besplatna aktivnost može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 20 posto

Pokazuje studija

by | 17 listopada, 2023
hodanje po stepenicama dobrobiti

Novo istraživanje pokazalo je da penjanje stepenicama, točnije penjanje uz pet katova dnevno, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za nevjerojatnih 20 posto.

Studija, objavljena u časopisu Atherosclerosis, analizirala je više od 12 godina podataka od gotovo 500 000 odraslih osoba iz UK Biobank. Podaci o penjanju uz stepenice, sociodemografiji i faktorima životnog stila prikupljeni su na početku studije, a sudionici su ponovno anketirani nakon pet godina.

Istraživači su otkrili da je penjanje uz više od pet stepenica (otprilike 50 stepenica) dnevno povezano s više od 20 posto smanjenim rizikom od ateroskleroze u usporedbi s onima koji se redovito ne penju stepenicama. Ateroskleroza je postupno nakupljanje plaka u arterijama, što u konačnici može dovesti do srčanog ili moždanog udara, kako objašnjava Nadim Geloo, M.D.

Istraživanje je pokazalo da je uspinjanje uz stepenice smanjilo rizik kod svih ispitanika, osobito u onih koji nisu spadali u visokorizičnu skupinu osoba sklonijih razvoju srčanim bolesti.

Prednosti ove fizičke aktivnosti su sljedeći – besplatno je, ne zahtijeva odlazak u teretanu niti posjedovanje bilo kakve posebne sportske opreme, može se izvoditi neovisno o vremenskim uvjetima, a i nešto je što nas većina obično radi u sklopu svakodnevne rutine.

Znanstvenici su podsjetili da je penjanje uz stepenice oblik intenzivne fizičke vježbe.

Vrijedno je spomenuti i to da je u osoba koje su se prestale redovito penjati stepenicama tijekom razdoblja istraživanja, a ono je trajalo u prosjeku 12,5 godina, zamijećen 32 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji se nikad nisu penjali stepenicama.

hodanje po stepenicama dobrobiti

Znanstvenici su posebno pratili osobe koje su bolovale od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti (ASCVD). Karakteriziraju je stanja poput bolesti koronarnih arterija i ishemijskog moždanog udara, čestih uzroka smrti u cijelom svijetu.

Ojačan srčani mišić pridonosi regulaciji krvnog tlaka i jačanju samog organa, održavajući ga zdravijim i dulje zaštićenim od bolesti.

Ostati aktivan pomaže odgoditi ili spriječiti kronične bolesti i bolesti povezane sa starenjem.

Ako vam penjanje uz stepenice ne ide, razmislite o tome koje vježbe možete raditi, poput ustajanja sa stolice uvijek iznova koristeći mišiće nogu.

Ovo nije prva studija koja promiče dobrobiti penjanja i spuštanja niz stepenice. Ta se fizička aktivnost prije povezivala sa smanjenim rizikom od razvoja raka i poboljšanjem kardiorespiratorne kondicije pa se sljedeći put, imate li priliku, radije odlučite za stepenice umjesto za dizalo.

“Studija nam je ponudila nove dokaze o zaštitnim učincima penjanja stepenicama kad je u pitanju rizik od razvoja ASCVD-a, osobito za pojedince s višestrukim čimbenicima rizika od razvoja ASCVD”, istaknuo je epidemiolog Lu Qi s američkog Sveučilišta Tulane.

Informacije su prenijeli brojni zdravstveni portali poput Medical News Today i Science Alert.

Pročitajte: Joga na stolici: razgibajte kralježnicu na kraju radnog dana 

Foto: spukkato, Zbynek Pospisil iStock/Getty Images Plus via Getty Images