Vani je previše hladno ili mračno za hodanje? Umjesto toga isprobajte ovo

by | 2 siječnja, 2023
vježba kod kuće za više kretanja

Iako je šetnja dobra ideja u svako doba godine, ipak su jesen i zima drukčije jer se valja pripremiti na hladno vrijeme, ali i skori mrak.

No, ako ste netko tko računa na svoju šetnju za kondiciju ili jačanje mentalnog zdravlja, još uvijek postoje načini za napraviti neke korake dok ste na toplom i sigurnom. Ideje koje donosimo zasigurno vrlo lako možete uklopiti u svoj svakodnevni život, a broj koraka u danu koji morate (želite) prijeći zasigurno će se brzo povećati. Jer svaki korak više je korak do boljeg fizičkog zdravlja, mentalne stabilnosti i boljeg fizičkog osjećaja.

Malim koracima do više kretanja

Počnite koristiti stube

Ako živite u kući s više etaža, možete hodati gore-dolje po stubama.

“Hodanje po stubama odlična je vježba”, rekla je Catherine Hagan Vargo, fizikalna terapeutkinja na Medicinskom centru Sveučilišta u Pittsburghu. Koliko puta se trebate popeti po njima i sići, to ovisi o vama.
Ako se umorite hodajući gore-dolje jednim katom gore, to je za sada dovoljno.

No, ako smatrate da vam jedan put nije dovoljno težak, povećajte ga na dva ili tri. Stručnjakinja je primijetila da, iako se ne želite previše forsirati, ovu vježbu želite učiniti izazovnom – i trebali biste je graditi. Ako uspijete hodati gore i dolje dvaput po stubama bez problema, od tada povećajte broj ponavljanja.

Otiđite u zatvoreni trgovački centar

Ako kod kuće nemate dovoljno prostora za kretanja, zašto ne biste otišli u drugo zatvoreno mjesto i tamo to odradili? Ovaj put mislimo na trgovački centar. Trgovački centri imaju golemu zatvorenih prostora koje možete iskoristiti. To je mjesto gdje možete hodati koliko god želite, prevaliti veliku udaljenost i čak se penjati i spuštati stubama. Ovo je svakako odlično za ljude s problemima ravnoteže ili kretanja.

Organizirajte plesnu zabavu kod kuće

Kućna plesna zabava fantastičan je način za “nabiti” korake, kretanje i cardio. Zaplešite dok kuhate – samo pustite svoju omiljenu pjesmu. Znate li da je to odličan način za poboljšanje mentalnog zdravlja, a istovremeno i za fizičko zdravlje? Zapravo, istraživanje pokazuje da je ples umjerenog intenziteta povezan s manjim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, ples je samo način da se pokrenete ako niste netko tko se obično veseli tradicionalnom vježbanju.

Kako ne biste zaboravili na kretanje, postavite si podsjetnike koji će biti tu da vas “alarmiraju” na to da se pokrenete. Ne samo da je kretanje dobro za vaše fizičko zdravlje, već je također dokazano da vam energija pomaže da budete malo oštriji mentalno.

Iako šetnja na otvorenom u jesen i zimi može biti veći izazov zbog ranijih zalazaka sunca i hladnijeg vremena, to je svakako jedna velika stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje.

Pročitajte: Ova tri HIIT treninga na YouTubeu isprobali smo kod kuće 

Foto: g-stockstudio iStock/Getty Images Plus via Getty Images