Bolje raspoloženje, više energije i još par dobrobiti vježbanja tijekom zime

by | 23 prosinca, 2022
dobrobiti vježbanja tijekom zime

Činjenica je da tijekom zime mnogi prestanu sa svojim aktivnostima, posebice kada dani postanu kraći. Neki kao razloge navode mrak, nedostatak motivacije, zimsko i tmurno vrijeme… Prema novom istraživanju Sports Directa, 67 % žena prestaje vježbati zimi, a sveukupno je njih 48 % (muški i ženski spol) reklo da im je puno teže držati se svoje uobičajene rutine vježbanja tijekom zime.

Primjerice, žene kao razloge navode zimske večeri i mrak kad je teško pronaći dobro osvijetljene staze za trčanje. Ipak, jasan je podatak da mnogi uopće ne vježbaju zbog “lijenosti” ili jer se ne vole kretati ili nikako da krenu i pronađu vremena za to.

Pročitajte: 4 vježbe za gornji dio leđa koje će vam popraviti držanje tijela

Dobrobiti vježbanja tijekom zime

Imat ćete više energije

Za kretanje je potrebna energija, a kada vježbate, kisik i hranjive tvari se učinkovitije kreću po tijelu – što može dati poticaj. Vježbanje je tu da pomaže da iskoristite pohranjenu energiju, ali i pripremate tijelo na učinkovitije korištenje. Studija objavljena u časopisu Psychotherapy and Psychosomatics otkrila je da je samo 20 minuta laganog kretanja dovoljno za značajno smanjenje umora. Istraživači su podijelili sudionike u tri grupe: prva je radila 20 minuta aerobne vježbe umjerenog intenziteta tri puta tjedno tijekom šest tjedana. Druga je u istom vremenskom razdoblju radila aerobne vježbe niskog intenziteta, a treća skupina uopće nije vježbala. Grupa s niskim intenzitetom (koja je radila ležerne, lagane šetnje) prijavila je pad osjećaja umora od 65 %, u usporedbi s padom od 49 % u intenzivnijoj skupini. Ovo je dokaz da ne morate učiniti puno da biste iskoristili prednosti bilo kakvog kretanja i vježbanja.

Kretanje potiče bolje raspoloženje

Kretanje ima pozitivan utjecaj na razmišljanje o problemima. Pokušajte u trenucima stresa otići na svjež zrak ili na trčanje. I pratite što se događa nakon što se vratite jer upravo to potiče da pustite teškim i potisnutim osjećajima i mislima da dođu i odu te da se ohladite te bolje procesuirate svoje emocije.

Pomaže u ublažavanju bolova

Posebice se ovo odnosi na to ako tijekom cijelog dana većinom sjedite. Cjelodnevno sjedenje za radnim stolom ili dugotrajno stajanje može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa, bolnih zapešća i napetosti vrata. Studija iz 2016. pokazala je da se aerobna tjelovježba treba smatrati oblikom učinkovitog liječenja bolova u donjem dijelu leđa jer povećava protok krvi i hranjivih tvari u meka tkiva – poboljšavajući proces zacjeljivanja i smanjujući ukočenost.

Vrijeme kada se opuštate uz omiljeni podcast ili glazbu

Zar to nije savršeno? Uzimate vrijeme za sebe, radite dobru stvar za svoje zdravlje i istovremeno slušate omiljeni podcast ili glazbu. Ako se nas pita, nema bolje kombinacije u bilo koje godišnje doba.

Foto: Jun iStock/Getty Images Plus via Getty Images