Borite se s ustajanjem iz kreveta? Isprobajte ove male rituale za hladna zimska jutra

by | 24 siječnja, 2022
kako lakše ustati iz kreveta zimi

Imate li problema s ustajanjem iz kreveta svakog dana, vjerujte, niste jedini. Tome uvelike doprinose hladna, zimska jutra. Iako je mnogima možda normalno da ustaju u šest sati ujutro, obave trčanje/vježbanje, u miru popiju kavu i u još većem miru krenu obavljati poslovne zadatke, mnogima jutra ipak ne izgledaju tako. Možda je vrijeme za promjene i resetiranje? Umjesto da i cijela sljedeća godina bude obilježena strkom, naučite kako olakšati sebi dan, usporite oko nekih stvari i opustite se, a istovremeno započnete s umirujućom, prijateljskom jutarnjom rutinom – onakvom zbog koje ćete poželjeti ustati.

Pročitajte: Tražite mjesto za opuštanje? Imamo izbor najboljih wellness i spa oaza u Hrvatskoj

Kako lakše ustati iz kreveta zimi?

Zapalite svijeću s mirisom citrusa ili uparite difuzor s eteričnim uljem limuna

Postoji nešto uistinu umirujuće u ovom ritualu. Iako mirise možete odabrati po svom izboru, istraživanja pokazuju da su arome citrusa posebno moćne kada je u pitanju ublažavanje stresa i tjeskobe. Miris limuna dokazano poboljšava raspoloženje, dok je poznato da miris mandarine/naranče potiče osjećaj pozitivnosti. Sve u svemu, jedan odličan, izvrstan i umirujući način za početak dana.

Započnite dan toplom kupkom

Mnogi imaju naviku kupanja na kraju dana, međutim, vrijeme u kad postaje zaista nešto itekako važno i vrijedno svakog vremena koje mu posvetite. Započevši jutro kupkom, zajedno s mjehurićima određenog mirisa koji volite, postavljate ton za miran i ugodan dan koji je pred vama. Također, to je idealno vrijeme da stvarno budete prisutni (bez ikakvih tehnologija sa strane) i da se opustite za sve predstojeće izazove.

Popijte jutarnju kavu vani

Istraživači su otkrili da je samo pet minuta u prirodi dovoljno za značajno poboljšanje raspoloženja i dobrobiti, a jutarnji boravak na otvorenom također je povezan s boljom kvalitetom sna. Upravo su to razlozi zašto prvu jutarnju kavu ponijeti sa sobom na svježi zrak i tako uživati u njoj. Uvedite u jutarnju rutinu šetnje, u ruku šalicu kave to-go i doživite sasvim nove metode jutra!

Pročitajte: Znate li što je biblioterapija i kako vam može pomoći sa stresom i anksioznošću?

Slušajte opuštajuću klasičnu glazbu

Manje stresa prije svega znači bolji san i snižen krvni tlak. Istraživanja su pokazala da u tome može pomoći slušanje klasične glazbe kako bi se podiglo raspoloženje, ali i započeo dan u jednom novom stilu.

Iskoristite svako moguće vrijeme za odmor

Mnoga istraživanja sugeriraju da i samo ležanje i odmor može biti koristan za cjelokupno zdravlje. Ali nemojte čekati vikend da to iskoristite. Mnogi se bore s poteškoćama kod spavanja, a neminovno je da je san ključan za podizanje razine energije i raspoloženja. Dakle, možda je i sat vremena kojeg provedete duže ujutro u krevetu vrijedan vremena izgubljenog na bilo koju drugu aktivnost. Osim toga, ako teško ustajete iz kreveta, možda vam samo tijelo signalizira da vam je potrebno više vremena za odmor. I to je onaj prvi znak koji je najbolje “slušati”.

Pročitajte: Saznajte koliko vam je sati sna doista potrebno za odmor uz jednostavnu metodu stručnjaka

Foto: oatawa iStock/Getty Images Plus via Getty Images