Sve što trebate znati o difuzerima i izbor najboljih modela

by | 10 studenoga, 2020

Vjerujemo da ste već negdje u nepresušnom izvoru društvenih mreža primijetili kako su se difuzeri popularizirali, no postoji nekoliko segmenata u koje vas trebamo uputiti prije nego što se odlučite na kupovinu jer nije sve tako jednostavno.

Difuzeri su naprave namijenjene raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica, pri čemu ljekovita eterična ulja ispunjavaju prostor u kojem boravimo. Sitne kapljice eteričnih ulja direktno prodiru do pluća, čime olakšavamo simptome zdravstvenih problema poput prehlade i gripe, upale sinusa, glavobolje, nesanice, nemira i sl. Bitno je za spomenuti i kako su daleko učinkovitiji u ispunjavanju prostora eteričnim uljem – to čine puno brže od mirisnih lampica.

No, bitno je za naglasiti da difuzori nisu i ovlaživači zraka. Ultrazvučni difuzeri potroše određenu količinu vode tijekom svog rada, ali oni u svojoj osnovi nisu ovlaživači. Ovlaživači potroše nekoliko litara vode, dok se kod difuzera potrošnja mjeri u decilitrima, pa ih zbog toga možemo smatrati mikro-ovlaživačima, točno na onom mjestu na kojem ste ga postavili, oko jedan metar udaljenosti. Pa ako ste difuzer željeli kupiti zbog ovlaživanja zraka, možda da ipak preskočite.

Koje vrste difuzera postoje?

Na tržištu postoji nekoliko vrsta difuzera, od kojih su najpopularnija i terapeutski najvrjednija dva tipa:
Klasični difuzeri, koji rade na principu raspuhivanja eteričnih ulja, bez vode i brže ispune prostor eteričnim uljima u odnosu na ultrazvučne. Oni su pogodniji za veće prostore i učinkovitiji su kod direktne inhalacije, ali puno se češće moraju čistiti i glasniji su od ultrazvučnih. No oni troše i više eteričnih ulja od ultrazvučnih i preporučuje ih se koristiti povremeno po nekoliko minuta, da ne bi došlo do prezasićenja zraka eteričnim uljima. Naravno, ovakvi difuzeri su obično i puno skuplji, a budući da se rade većinom od stakla, podložniji su i razbijanju.

Ultrazvučni difuzeri rade s vodom i eteričnim uljima te upravo njih većinom viđate po društvenim mrežama. Oni rade na jednostavnom principu: ultrazvučnim vibracijama razbijamo vodu i eterična ulja u sitne čestice i raspršujemo ih u obliku maglice – mješavine vode i eteričnih ulja. U njima se može koristiti obična ili destilirana voda ili hidrolati, što je odlično ako imate dišnih tegoba. Također, puno su tiši, lakši za održavanje, a jedino je bitno za naglasiti da su većinom predviđeni za prostore do 50 kvadrata, ovisno o modelu, na kojem uvijek piše za koliko kvadratnih metara je. Isto tako, ultrazvučni difuzeri tijekom nekoliko sati rada eterična ulja ne raspršuju ravnomjerno u prostor – u početku će koncentracija biti veća, a kako difuzer radi, tako će u maglici biti sve manje molekula eteričnih ulja, pa je bitno da ako želite jednak intenzitet da nakon 1-2 sata stavite još nekoliko kapi eteričnih ulja.

Smijem li u difuzere stavljati mirisna ulja?

I čak i ako pomislite da se ništa neće dogoditi, izrazito je bitno da u difuzere stavljate isključivo prirodna eterična ulja. Jer ako stavljate mirisna ulja, osim što ih udišete I uzrokuju glavobolju, mirisna ulja će štetno djelovati na difuzer, odnosno – pokvarit će ga.

U nastavku vam donosimo nekoliko difuzera ovisno o vašim preferencijama, za veće i manje kvadrature.

 

Foto: Unsplash, Terra-organica