5 jutarnjih rituala koji će početak dana učiniti mirnijim, veselijim i ljepšim

by | 28 ožujka, 2021

Neki su ljudi dobili dar ranog buđenja bez pomoći alarma te mogućnost ustajanja bez jutarnje mrzovoljnosti i “mamurluka”.

S druge strane, postoje osobe kojima buđenje ne ide od ruke, koje vole spavati duže, koje su mrzovoljne ujutro i kojima treba neko vrijeme za doći k sebi da bi uopće mogle funkcionirati. Prema teoriji kliničkog psihologa Michaela J. Breusa, sve se to može pripisati kronotipu spavanja kojem pripadate. Nastavno na tu teoriju, nekima prirodno da nisu aktivni rano ujutro te da veću koncentraciju i volju za obavljanjem zadataka imaju poslijepodne ili navečer. No unatoč tome, ponekad je nemoguće prilagoditi vlastiti posao i obveze svom kronotipu. Većina osoba mora ustati ujutro, otići na posao te odraditi sve što trebaju tijekom dana. Kako bismo onima kojima jutro nije omiljen dio dana barem malo olakšali, u nastavku donosimo pet aktivnosti koje će “omekšati”, olakšati i uljepšati svaki početak dana. (Pročitajte: Odredite svoj kronotip: Kako se lakše probuditi i pobijediti jutarnji umor)

Učinite si uslugu i navijte sat ranije

Iako će ovaj savjet možda zvučati kontradiktorno svakoj spavalici, mi vas ipak želimo potaknuti na to da ustanete ranije ako ste mrzovoljni ujutro. Tako ćete imati više vremena za prilagodbu i za postizanje mira koji vam je potreban kako biste mogli funkcionirati.

Započnite jutro omiljenom aktivnošću

Jutro uvijek započnite omiljenom aktivnošću. Smiruje vas topao tuš? Otuširajte se. Radost pronalazite u fizičkoj aktivnosti? Odradite kratki jutarnji trening. Obožavate glazbu? Upalite omiljeni album i prepustite se pjevanju i plesu. Volite dobar humor i smijanje? Pustite si omiljenog komičara ili komičarku. Neka vaša prva aktivnost bude ono što vas doista ispunjava. Tako će vaše jutro dobiti posve drugi predznak.

Uljepšajte jutro drugima

Sreću je najljepše umnožiti, a najlakši način da se to dogodi jest dijeljenje s drugima. Nakon što ste odradili svoju omiljenu aktivnost, pošaljite poruku osobi koju volite. Razveselite je komplimentom, riječima ohrabrenja ili humorističnim sadržajem i pobrinite se za to da njihovo jutro bude jednako veselo kao i vaše.

Nemojte preskakati doručak

Uzmite vrijeme za doručak, šalicu kave ili čaja te za uživanje u prvim okusima dana. Nemojte se žuriti, potrudite se oko svoje hrane i toplih napitaka te ih konzumirajte s guštom.

Odgovorite si na dva pitanja

Uzmite rokovnik u koji ćete svakoga jutra odgovarati na dva pitanja: “Kako se osjećam” i “Kako se želim osjećati kroz dan”. Odgovor na prvo pitanje dat će vam uvid u trenutačno stanje, a odgovor na drugo pitanje dat će vam poticaj i motivaciju za dan koji imate pred sobom. Kako biste uštedjeli vrijeme, ovu aktivnost možete ispuniti dok doručkujete, odnosno dok ispijate svoj čaj ili kavu.

Foto: Daniela Constantini/Pexels