Odredite svoj kronotip: Kako se lakše probuditi i pobijediti jutarnji umor

by | 12 listopada, 2020

Ako su vaša jutra kombinacija pospanosti, jutarnjeg mamurluka, odlaganja alarma i kofeina, zasigurno imate problema sa spavanjem.

Neispavanost i umor veliki su i česti problemi našeg doba. Ako mislite da takvom jutarnjom stanju nikad neće doći kraj, imamo dobru vijest za vas. Prema riječima kliničkog psihologa Michaela J. Breusa, koji je specijalizirao poremećaje u spavanju, jutarnji umor moguće je pobijediti. Prema njegovoj teoriji, svaka osoba spada u jedan od četiri kronotipa, odnosno tipa spavanja te je najbitnije ravnati se po tome. Dakle, nakon što pomoću TESTA odredite svoj kronotip, prema njemu ćete se buditi, spavati i uređivati dan te odrađivati obveze.

4 KRONOTIPA

Medvjed

Otprilike 50 posto svjetske populacije spada kronotipu medvjeda. Ljudi u ovom kronotipu vole ustati u zoru, idealno je da im dan započne u 7:00, a gase se sa zalaskom sunca. Najviše energije imaju poslijepodne, između 14 i 16 sati.

Vuk

Vukovi imaju problem s buđenjem te im je lakše ako njihov san potraje. S obzirom na to da najviše energije imaju u 18 sati, ako si to mogu dozvoliti, najbolje bi bilo da ne ustaju rano. Nije im strano odrađivati razne zadatke do dugo u noć.

Lav

Lavovi se prirodno i lako ustaju vrlo rano. Najčešće se ustaju prije no što svane sunce. Rano jutro im donosi energiju koja traje do podneva. Obično idu spavati već u 21 ili 22 sata.

Dupin

Ako imate problema sa spavanjem i teško se možete naspavati, onda spadate kronotipu dupina. Dupine je vrlo lako omesti u snu, a probuditi ih može i najtiši šum, zvuk ili blaga svjetlost. Najviše energije za obavljanje raznih zadataka imaju između 10 i 14 sati.

Breus kaže kako ćete uz otkrivanje svog kronotipa lakše odrediti svoje vrijeme spavanja te vrijeme za obavljanje raznih poslova i zadataka. Primjerice, ako ste vuk, ne trebate se forsirati na rano ustajanje, već trebate spavati duže (ako možete), a zadatke odrađivati kasnije. No osim toga, Breus kaže da postoje i druga dva načina na koja možete izbjeći jutarnji mamurluk i pospanost.

Što još možete učiniti?

Naša tijela tijekom noći izgube veliku količinu vode, a ako tijekom dana popijete nekoliko kava, a navečer se počastite čašom do dvije vina, probudit ćete se dehidrirani. Breus kaže da svaka osoba ujutro treba popiti između 4 i 6 decilitara vode prije nego bilo što drugo unesemo u organizam. Isto tako, u tijelu ujutro nakon buđenja i dalje imamo veliku količinu melatonina, koja tijelo može zbuniti da misli kako je i dalje vrijeme za spavanje. Kako biste to izbjegli, stanite pred dnevno svjetlo. Breus preporučuje da ujutro stanete kraj prozora, upijate svjetlost dok pijete vodu. To će, prema njegovim tvrdnjama, uvelike promijeniti vaš dan.

Foto: THE5TH/Unsplash