Prema riječima ortopedskog kirurga, ovo su 3 stvari koje će vam donijeti bolji san

by | 19 studenoga, 2020

Dobar san jedna je od krucijalnih stvari kad je u pitanju kvaliteta dana koji je pred vama. Ako ustanete umorni, ukočeni i u bolovima, imat ćete manje produktivan i lošiji dan nego u slučaju ispavanosti i odmornosti.

Ortopedski kirurg Rahul Shah kaže kako su bolovi i ukočenost u vratu i gornjem dijelu leđa jasni znakovi da je položaj u kojem spavate loš. Isto tako, pokazatelj lošeg držanja u snu je buđenje tijekom sna te nemogućnost tonjenja u san. “San je vrlo bitan dio naših života. To je način “resetiranja” tijela te punjenja energije za nadolazeći dan. Nažalost, praktički je nemoguće u snu kontrolirati položaj u kojem spavamo”, napominje Shah. Dok spavamo, podsvjesno tražimo najbolji i najudobniji mogući položaj za spavanje, no to je sve što možemo učiniti. U nastavku potražite tri savjeta za bolji san prema riječima dr. Shaha.

Promijenite jastuk

Dr. Shah kaže kako vas dobar jastuk može riješiti bolova u vratu. To je po njemu najlakši način za popravljanje držanja u vrijeme spavanja. “Kako biste popravili držanje dok spavate, isprobajte različite oblike i vrste jastuka. Odlični su oni s udubljenjima za vrat i punjenima koji dopuštaju udobnost bez obzira na položaj spavanja”, napominje dr. Shah. Dodao je kako su jastuci za tijelo odlično rješenje, osobito ako ih položimo između koljena i zglobova.

Uložite u dobar madrac

Ako češće osjetite bolove u donjim leđima, dr. Shah napominje da bi najbolje bilo uložiti u dobar madrac. Dobar je madrac bitna i velika investicija, stoga trebate biti oprezni kod naručivanja istog. Madrac birajte s obzirom na ono što vašem tijelu odgovara.

Istežite se redovito

Dok ispravan položaj spavanja može biti poprilično skup, treća stavka koju dr. Shah navodi je potpuno besplatna. No unatoč tome, ljudi joj se rijetko okreću. Ako osjetite ukočenost i bolove nakon što ujutro ustanete iz kreveta, najbolje bi bilo istegnuti se te istezanje uvesti kao rutinu prije i nakon spavanja. Ako vam je teško natjerati se na samostalno istezanje, razmotrite opciju upisivanja na jogu ili pilates. A ako mislite da nemate vremena za istezanje, ova četverominutna vježba uvjerit će vas u suprotno.

Foto: Daria Shevtsova/Pexels