Vodič kroz primjenu eteričnih ulja

by | 25 prosinca, 2020

Ako vam je cilj bolje spavati, smanjiti stres, poboljšati raspoloženje, razbistriti um, uravnotežiti hormone ili ublažiti bol, razmislite o uporabi eteričnih ulja.

Ona predstavljaju prirodu u njezinom najkoncentriranijem obliku, ekstrahirana iz kore, cvijeta, ploda, lista, jezgre, smole ili korijena biljke ili drveta, a samo jedna kap sadrži složenu mrežu molekula koje na mnogobrojne načine djeluju na tijelo. Ali, od kuda krenuti?

Prvi korak: Bolje spavajte
Korištenje eteričnih ulja omogućit će vam kvalitetniji san; dovoljno je samo da utrljate malu količinu razblaženog ulja lavande u kožu. Jedno istraživanje pokazalo je da površinska primjena eteričnog ulja lavande pomiješanog s baznim uljem spada među najdjelotvornije metode u slučaju poremećaja sna jer je utvrđeno da kemijski sastojci ulja lavande ulaze u krvotok u roku od pet minuta od masiranja kože tim uljem. A ako ste zabrinuti zbog informacije da ulje lavande predstavlja sredstvo za smirenje s dugotrajnim djelovanjem zbog kojeg ćete biti ošamućeni i kad se probudite, znajte kako je upravo spomenuto istraživanje pokazalo i da veći dio ulja lavande nestaje iz krvotoka nakon 90 minuta.

ISPROBAJTE: Pomiješajte jednu kap eteričnog ulja lavande s jednom žličicom fermentiranog kokosovog ulja (ili otopljenog, običnog kokosovog ulja), a zatim dobivenom mješavinom, prije nego što legnete spavati, izmasirajte trbuh (dio tijela na kojem se ono najbrže upija).

Drugi korak: Smanjite stres
Već spomenuto ulje lavande ublažava i stres, ali, naravno, nije jedino sredstvo koje djeluje. Vrlo mala količina eteričnog ulja sandalovine može pomoći ublažiti anksioznost. Također, ulja zdravca, nerolija, kanange i indijskog odoljena imala su izvanredne rezultate u istraživanjima, koja svjedoče o njihovim smirujućim i opuštajućim svojstvima.

ISPROBAJTE: Sljedeći put kad budete pod stresom, otvorite bočicu jednog od navedenih eteričnih ulja, zažmirite i nekoliko puta duboko udahnite kroz nos dok meditirate o nečem pozitivnom.

Treći korak: Poboljšajte raspoloženje
Jedino osjetilo kojim upravljaju amigdala i limbički sustav – dijelovi mozga koji su odgovorni za raspoloženje i osjećaje – je osjetilo mirisa. Neposredna veza između mirisa i limbičkog sustava vjerojatno je razlog zbog kojeg miris pokreće sjećanje, kao i razlog zašto određeni mirisi imaju tako snažno djelovanje na raspoloženje. Kad je riječ o popravljanju raspoloženja, posebno se ističu eterična ulja ruže i pitome metvice. Ulje ruže i citrusna ulja – poput limunovog – neprestano se pojavljuju u istraživanjima o sposobnosti eteričnih ulja da dovedu do opuštenosti i ublaže anksioznost. Mentola svježina ulja pitome metvice također može pozitivno utjecati na vaš mozak kad ste snuždeni. Kao dodatna korist, eterično ulje pitome metvice prirodno je sredstvo protiv glavobolje.

ISPROBAJTE: Stavite u svoj raspršivač (difuzer) po dvije kapi eteričnih ulja limuna, limete i bergamota i – oraspoložite se!

Četvrti korak: Uklonite zamagljenost uma
Osobe svih životnih dobi – od djetinjstva do postmenopauze – doživljavaju smetnje u razmišljanju, od opće zamagljenosti uma do ADHD-a (poremećaja pažnje s hiperaktivnošću). Eterična ulja mogu biti djelotvorna u olakšavanju simptoma ADHD-a i pomaganju djeci (kao i odraslima) da se fokusiraju. Posebno su djelotvorna ulja vetivera, pitome metvice i ružmarina. Ružmarin je stoljećima poznat kao “biljka pamćenja i sjećanja”, a njegovo ulje ima sposobnost poboljšati ih, kao i da pozitivno utječe na orijentaciju kod starijih pacijenata koji pate od demencije.

ISPROBAJTE: Napravite sami mini inhalator za fokusiranje i bistrinu uma. Stavite unaprijed izrezani umetak od organskog pamuka u tubu inhalatora (ambalažu za inhalator možete kupiti posredstvom nekog od shopping servisa poput Amazona ili Ali-Expressa: guglajte Aromatherapy Empty Blank Nasal Inhaler Sticks). Ravno na umetak nakapajte: 10 kapi eteričnog ulja ružmarina, pet kapi eteričnog ulja bora, pet kapi eteričnog ulja kubebe (također poznatog i kao may chang). Otvorite inhalator i nekoliko puta duboko udahnite kad god osjetite potrebu za bistrijim umom.

Peti korak: Uravnotežite hormone
Eterično ulje muškatne kadulje može olakšati simptome menopauze tako što će sniziti razinu kortizola i imati djelovanje slično antidepresivima. Utvrđeno je i da ulje nerolija – koje se dobiva iz cvjetova drveta gorke naranče – pomaže u upravljanju simptomima izazvanim hormonalnom neravnotežom. U istraživanju provedenom 2014. godine, korejski istraživači usredotočili su se na utjecaj eteričnog ulja nerolija na simptome menopauze. Otkrili su da jednostavno udisanje ulja nerolija pozitivno utječe na olakšanje od stresa, seksualnu želju i krvni tlak.

ISPROBAJTE: Eterična ulja djelotvorna u olakšavanju simptoma PMS-a jesu lavanda, muškatna kadulja, komorač, eukaliptus i pitoma metvica ili pepermint.

Šesti korak: Savladajte žudnju za hranom i smanjite tjelesnu težinu
Otkriveno je da udisanje eteričnog ulja grejpa doprinosi smanjenju unosa hrane te da potiče lipolizu (razlaganje masti) i termogenezu (trošenje kalorija za stvaranje tjelesne topline). Zanimljivo je da ulje lavande djeluje na potpuno suprotan način, vjerojatno zbog svojih opuštajućih, parasimpatičkih svojstava. Isto istraživanje je istaknulo i da bi, ako neko želi smanjiti tjelesnu težinu, bilo mudro da izbjegne raspršivanje ulja lavande u zrak za vrijeme obroka jer ono može otvoriti apetit i usporiti proces sagorijevanja kalorija. Noću ga možete bezbrižno koristiti zato što su djelovanja eteričnih ulja kratkotrajna (do 90 minuta), a raspršivanje ulja lavande u zrak radi kvalitetnijeg sna ne bi trebalo utjecati na smanjenje tjelesne težine.

ISPROBAJTE: Stavite jednu kap eteričnog ulja grejpa i malo tekućeg ekstrakta stevije u staklenu bocu od jedne litre, a zatim je napunite soda-vodom. Gaziranost će pomoći da se osjećate sito, a grejp će povećati sposobnost topljenja masnih naslaga.

Sedmi korak: Ublažite bolove
Upalni procesi su sastavni dio najbolnijih zdravstvenih stanja, od ozljeda do kroničnih bolesti. Iz tog razloga, protuupalna ulja važni su alati u borbi protiv bolova bez obzira na to je li u pitanju glavobolja, opća ukočenost mišića ili stanje poput artritisa. Srećom, postoji velik izbor protuupalnih ulja, uključujući i ulja kopaibe, tamjana, pitome metvice i balzam američke bijele jele. Nagoviješteno je da eterična ulja s monoterpenima (vrsta isparljivih molekula), koji, kao što napominje jedno istraživanje, mogu činiti oko 90 posto eteričnih ulja, posjeduju određeni stupanj protuupalne sposobnosti. Dakle, kad je riječ o ublažavanju bolova prirodnim putem – tj. eteričnim uljima – imate uistinu puno mogućnosti. Samo se pobrinite da uvijek razblažite eterično ulje u baznom ulju.

ISPROBAJTE: Roll-on za ublažavanje upala možete napraviti tako što ćete u staklenu roler-bočicu staviti pet kapi eteričnog ulja kima, pet kapi eteričnog ulja pitome metvice i dvije kapi eteričnog ulja lavande. Dopunite bočicu fermentiranim kokosovim uljem ili drugim baznim uljem, po izboru. Masirajte ovom mješavinom trbuh i donji dio stopala dva puta dnevno kroz dva tjedna.

Foto: Pexels