Dubravka Fazlić: Kako svjesno koristiti društvene mreže?

by | 15 svibnja, 2022
kako svjesno koristiti društvene mreže

Odlučila sam ograničiti količinu vremena koje provodim na društvenim mrežama. Za početak, uključila sam opciju na mobitelu koja mi pokazuje koliko vremena provodim na njima. Na početku sam ovu obavijest skroz ignorirala. To je onaj korak kad smo svjesni problema, ali ga ne želimo prihvatiti.

 Da problem postoji, bila sam itekako svjesna. Koliki je taj problem, osvijestila sam tek kad sam se uhvatila da dok radim nešto što mi je važno, nesvjesno pružam ruku prema mobitelu i gledam u ekran. Dok slušam seminar ili edukaciju, svako malo palim zaslon i gledam u njega. Kad gledam film na TV-u, više gledam u ekran mobitela nego u TV ekran. Kulminiralo je kada sam primijetila da tijekom rada s grupama, nakon nekog vremena postanem sva kao na “iglicama”. Počela sam primjećivati kako je u nekim društvima, dok smo na kavi, telefon ljudima stalno u rukama. Imala sam osjećaj kao da se i meni ekran integrirao u dlan. 

Nalazila sam svakakva opravdanja, pa i ono da na njemu radim i obavljam poslovne zadatke. Mogu ja sebi “muljati” koliko želim, no izvještaj koji mi mobitel jasno pokazivao bio je nešto sasvim drugo. Productivity: 4 %. Osjetila sam kako mi i tijelo reagira na korištenje mobitela – kao da mi je ekran crpio energiju. 

Preveliko korištenje društvenih mreža i medija općenito može biti jako štetno za nas. S druge strane, upravo to crveno svjetlo može biti naša prilika da naučimo više o povezanosti i svjesnosti. 

Za početak, primijetite koliko vremena provodite na društvenim mrežama i za što ih koristite: informiranje, zabavu, kao distrakciju ili da biste ostali povezani s ljudima? 

Dio svog vremena možemo odvojiti za to da provedemo na društvenim mrežama. Koliko je to vremena svatko može procijeniti za sebe, kao što svatko treba osjetiti je li vas to vrijeme dovelo i do stvaranja navike koja nije dobra za vas, poput moje navike da svako malo uzimam telefon u ruke i gledam u ekran. 

Pročitajte: Kako kroz doručak zakoračiti u svijet mindfulnessa

kako svjesno koristiti društvene mreže

Cijela znanstvena grana razvija se oko teme korištenje društvenih mreža. Istraživanja su pokazala da kada dobijemo notifikacije s društvenih mreža na našim telefonima naš mozak šalje kemijsku reakciju (dopamine) i u nama se stvara osjećaj ugode. Kao da nosimo u džepu malu dozu dopamina. Zbog toga stalno provjeravamo naše telefone. (Trevor Hayes 2018 Harvard University blog article). 

Pretjerana uporaba društvenih mreža može dovesti do stvaranja novih moždanih puteva poput bilo koje druge aktivnosti koju stalno ponavljamo. Društvene mreže pružaju nam trenutnu nagradu u smislu da dobijmo pažnju uz minimalni uloženi trud. Počinjemo težiti za više lajkova, aplauza, smajlića, srca i želimo odmah odgovoriti na komentar. Snimke mozga pokazuju promjene u područjima mozga koje kontroliraju emocije, pažnju i donošenje odluka. 

Kao što pretjerana uporaba društvenih mreža dovodi do negativnih promjena u mozgu, meditacija dovodi do pozitivnih promjena u mozgu. Ovdje možemo još jedanput vidjeti da je Mindfulness doista supermoć i kad ga redovito prakticiramo, društvene mreže upotrebljavamo kao priliku da se sa svijetom povežemo na svjestan, konstruktivan način. 

Pročitajte: Uspostavite kontrolu nad svojim mislima pomoću jednostavne mindfulness metode

kako svjesno koristiti društvene mreže

Često čujem jedno opravdanje kada razgovaram o meditaciji i Mindfulnessu: “Ja nemam vremena za to.” Ako je ovo nešto što i vi pomislite, uđite u svoj telefon i pogledajte koliko ste vremena dnevno proveli na društvenim mrežama i sjetite se što to vrijeme radi vašim sinapsama u mozgu. Izlika da nemate 15 minuta dnevno za svoju Mindfulness aktivnost postala je jako labava. 

Dokazano je da svakodnevna 15 minutna Mindfulness aktivnost u obliku meditacije tijekom osam tjedana stvara značajne promjene na našem prefrontalnom korteksu. Stvarate novi odnos sa sobom i sa svijetom oko sebe. 

Što možete napraviti odmah: 

– isključiti zvuk na notifikacijama

– isključiti zvuk i odmaknuti mobitel od sebe kada radite nešto važno 

– u društvu ostaviti mobitel u torbi 

– ne imati mobitel uključen u struju pored uzglavlja kreveta

– sat vremena prije odlaska na spavanje ne dirati mobitel 

Ovo su sve mali koraci koji mogu napraviti veliku promjenu. Možete uzimati jedan po jedan i laganim tempom napredovati. 

Kad primijetite da ste pretjerali s društvenim mrežama, možete isprobati jednostavnu vježbu koja se zove STOP: 

SStop. Zaustavite se. Prestanite raditi što god da radite.

TTake a breath – Udahnite svjesno, izdahnite svjesno. par puta udahnite i izdahnite duboko kako biste se podesili na osnovne postavke, doveli sebe u sadašnji trenutak. 

OObserve – Promotrite što je to prisutno u vašem tijelu (kojih ste fizičkih senzacija svjesni upravo sada – dodir, što vidite, čujete, mirišete, možete okusiti); emocijama (što osjećate upravo sada); umu (koje pretpostavke radite upravo o vašim osjećajima, koju to priču pričate sebi o tome zašto su ti osjećaji prisutni.

PProceed – Nastavite.

Donesite  svjesnu odluku uključiti u svoj dan sve što ste primijetili u vježbi. Kako doživljavate ove emocije u vašem tijelu i vašem umu? Koju potrebu imate sada? Želite li uzeti telefon u ruke ili nešto sasvim drugo? Pričekajte da par svjesnih udaha i izdaha da ova senzacija i emocija prođu ili usmjerite svoj fokus na stopala ili na neki zvuk u vašoj okolini. 

Preporuka: Radite ovu vježbu tri do pet minuta dnevno kroz tjedan dana. 

Vježbu STOP možete pronaći u nastavku:

Vi ste najvažnija osoba u svome životu i gledajte na vježbu “svjesno korištenje društvenih mreža” kao na investiciju koju ulažete u sebe. Ova investicija nije trenutno vidljiva vašim okom, poput kupnje cipela, haljine ili odlaska na neki neinvazivan tretman lica. Ovo je dugoročno ulaganje u vašu budućnost. U budućnost vas kako osobe, vašu osobnost, vaše navike, vaša uvjerenje i na to kako vi doživljavate svijet u kojem živite. 

Želite li život živjeti kroz sva vaša čula ili kroz svijet društvenih mreža? 

Vrijeme je najvažniji resurs koji imate i jednom vrijeme koje je prošlo, ne možete vratiti. To je vaše vrijeme i važno je. Vi ste važni, ponajprije sami sebi. 

 

Tekst: Dubravka Fazlić

Više o Mindfulness treninzima pročitajte na www.dubravkafazlic.com 

Foto: RossHelen, PeopleImages, fizkes/iStock/Getty Images Plus