Ovo su znakovi koji ukazuju na to da se nedovoljno brinete o sebi

by | 26 prosinca, 2020
što znači brinuti o sebi

Briga o sebi u posljednjih nekoliko godina postala je jedna od gorućih tema kad je u pitanju fizičko i mentalno zdravlje.

No s druge strane, briga o sebi pojam je koji je dobio previše definicija pa ga razni ljudi različito i vrlo često krivo shvaćaju. Prije nego što krenemo sa znakovima koji ukazuju na to da nedovoljno brinete o sebi, objasnit ćemo što je briga o sebi, odnosno što nije.

Što znači brinuti se o sebi?

Briga o sebi može se odnositi na zdravo hranjenje, na njegovanje tijela, na fizičku aktivnost te na “punjenje baterija”. Ona može biti različita za različite osobe te se, isto tako, može mijenjati kod jedne osobe s obzirom na godine i životne faze. Dakle, briga o sebi obuhvaća razna područja, a neka od njih su područje fizičkog, društvenog, emocionalnog, mentalnog, financijskog te spiritualnog. Brinuti o sebi znači donositi odluke na temelju kojih ćete doći do blagostanja te fizičke i duševne stabilnosti.

Primjerice, briga o sebi nekad će značiti odbijanje četvrte čaše vina, traženje pomoći, plakanje, pokazivanje slabosti, prepoznavanje autodestruktivnog i suviše samokritičnog ponašanja te pokazivanje osjećajnosti prema sebi samima. Ponekad će se briga o sebi odnositi na pripremu zdrave i ukusne večere, samostalnog odlaska u kino i slušanja glasne glazbe, dok će neki drugi put to označavati iskren razgovor o emocijama koje dugo držite u sebi, odmaranje i nerazmišljanje o problemima, uživanje u šetnji prirodom i slično. (Pročitajte: 5 jednostavnih aktivnosti pomoću kojih možete izbaciti negativu iz života)

Kako znati da premalo vremena posvećujemo brizi o sebi?

Potpuno je normalna stvar potonuti s vremena na vrijeme, osjećati se loše u vlastitoj koži te pomalo izgubljeno među ljudima i vlastitim mislima. No ono što je bitno u tim trenucima jest ne prihvaćati takvo stanje kao nešto trajno, nego kao nešto prolazno. Ovo su neki od znakova da premalo vremena posvećujete sebi te da se premalo brinete o svom mentalnom i fizičkom zdravlju.

  • Isključivanje od svijeta i beznađe
  • Manjak ili potpuni gubitak motivacije
  • Nezainteresiranost za stvari koje ste prije voljeli
  • Osjećaj nervoze i anksioznosti
  • Neprestano tjeranje na rad bez pauze
  • Manjak empatije
  • Povećana kritičnost prema sebi i drugima
  • Živciranje zbog sitnica
  • Problemi sa spavanjem i hranom
  • Rješavanje problema jedenjem, pijenjem alkohola, tableta ili uzimanjem droge.

Ako ste primijetili neke od ovih stvari, uzmite vremena za sebe. Razgovarajte s bližnjima, budite otvoreni i dopustite si biti ranjivi. Odmorite se od posla, od stvari koje iz vas crpe energiju te pronađite način na koji ćete si pomoći. Nemojte zaboraviti da dobar odnos s drugima možete imati samo ako ga najprije imate sa sobom samima te nemojte zazirati od traženja stručne pomoći ako vam ista treba. (Pročitajte: 3 načina na koja ćete poboljšati brigu o sebi)

Foto: Taryn Eliott/Pexels