Često plačete bez razloga? Četiri faktora koji mogu izazvati suze

by | 21 srpnja, 2023
plakanje bez razloga suze

Plakanje je prirodna i emocionalno oslobađajuća reakcija koju ljudi doživljavaju u raznim situacijama. Obično je povezano s emocijama poput tuge, radosti ili ljutnje. Međutim, ponekad se može dogoditi da plačete bez očitog razloga. Ili vam se to samo čini da je tako.

Kao i sve, tako se i plakanje događa s razlogom ili barem na njega utječu faktori koji izazovu suze.

Česti napadaji plača mogu biti kratki naleti spontanih, niotkuda (ponekad provociranih tjeskobom) suza. I to je ono što može žene ostavi zbunjenima.

Plač može imati fizički uzrok, ali također ukazuje na to da ste izgradili puno podsvjesnih emocija koje ne obrađujete, kako objašnjava Yvonne Thomas, dr. sc., psihologinja iz Los Angelesa specijalizirana za odnose i samopoštovanje za Shape.com.

Četiri moguća razloga zašto plačete

Hormoni

Jedan od glavnih čimbenika koji mogu izazvati plač bez očitog razloga kod žena su hormonske promjene. Predmenstrualni sindrom (PMS) je stanje koje mnoge žene doživljavaju nekoliko dana prije menstruacije. U tom razdoblju hormoni, poput estrogena i progesterona, fluktuiraju, što može dovesti do promjena raspoloženja. Neke žene mogu osjetiti iznenadnu tugu ili emocionalnu nestabilnost tijekom tog vremena, što može rezultirati plačem bez očitog razloga.

Ipak, bez obzira koje je doba mjeseca, ženski hormoni znače kako je veća vjerojatnost da ćete se nositi s napadajima plača (barem ponekad).

Depresija

Kad osjećaji tuge traju tjednima ili mjesecima, to može signalizirati dublju vrstu očaja koja se vidi kod kliničke depresije. Depresija često dolazi s mnogim drugim simptomima poput ozbiljnog umora, nedostatka užitka u stvarima koje ste voljeli, a ponekad i fizičkim bolovima.

Zapamtite da mentalno zdravlje ima snažan utjecaj na emocionalno stanje.

Različiti poremećaji poput depresije, anksioznosti ili hormonalno uvjetovane depresije (poput postporođajne depresije) mogu uzrokovati promjene u raspoloženju i emocionalnu labilnost. Osobe koje se bore s tim stanjima mogu iskusiti plač bez vidljivog razloga kao jedan od simptoma.

Pročitajte: Važnost radikalne brige o sebi 

plakanje bez razloga suze

Stres i emocionalni pritisak

Životni stresori i emocionalni pritisak također mogu biti faktori koji izazivaju suze bez očiglednog razloga. Žene često nose mnoge odgovornosti, poput obiteljskih obveza, posla, brige o djeci i puno drugih zadataka koji mogu biti emotivno iscrpljujući. Kad se ti stresori nakupljaju, emocionalni pritisak može postati prevelik, što rezultira plačem koji se može pojaviti bez najave.

“Odvojite malo vremena i stvarno se zapitajte što bi vas moglo toliko izložiti stresu i napravite plan kako se s time uhvatiti ukoštac”, kaže Thomas.

Nedostatak sna i umor

Nedostatak sna i kronični umor mogu imati značajan utjecaj na emocionalno stanje i izazvati suze bez očitog razloga. Kad se ne odmorite dovoljno ili patite od poremećaja spavanja, vaša emocionalna regulacija može biti narušena. Umor može povećati osjetljivost na stres i smanjiti toleranciju na emocionalne situacije, što može dovesti do suza koje se čine neobjašnjivima.

Napadaji plača, razdražljivost i tuga povezani su s nedostatkom sna (u rasponu od četiri do pet sati dnevno) u istraživanju objavljenom u časopisu Sleep. Anksioznost i stres mogu itekako pojačati osjećaj iscrpljenosti.

Potrebe za snom svake osobe razlikuju se, ali počnite tako da povećate vrijeme spavanja za 15 minuta svaku noć dok ne budete mogli izdvojiti dovoljno vremena za sedam ili osam sati većinu noći, iznos koji preporučuje Nacionalna zaklada za spavanje.

Pročitajte: Ova metoda terapije omogućava vašem mozgu iscijeliti vaše tijelo, i tijelu iscijeliti mozak 

Foto: Pexels, ilona titova iStock/Getty Images Plus via Getty Images