Pitate se zašto ste toliko umorni svako popodne? Imamo odgovor

Popodnevna pospanost: kako se boriti protiv umora nakon ručka?

by | 20 lipnja, 2023
popodnevni umor nakon ručak

Svatko je vjerujemo iskusio taj poznati osjećaj umora koji dolazi većinom popodne. Bilo to zbog obveza na poslu, školi, ili drugim svakodnevnim aktivnostima, umor popodne može biti frustrirajući i smanjiti vašu produktivnost.

O ovoj problematici za Self.com govorila su dva stručnjaka, dr. Hans Van Dongen i dr. Kathryn Reid, profesorica neurologije. Ispostavilo se čak da je “umor nakon ručka” pomalo pogrešan naziv za ovu pojavu.

“Dugo vremena mislili smo da je to povezano s hranom”, kaže dr. Van Dongen. “Ali hrana zapravo uopće nije vjerojatno uzrok.”

Pravo objašnjenje iza najčešćeg uzroka ukorijenjeno je u dva biološka fenomena: vašem homeostatskom nagonu za spavanjem i vašem cirkadijalnom ritmu.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), vaš homeostatski nagon za spavanjem u osnovi je vaša želja za spavanjem koja tijekom dana raste i raste.

Međutim, vaš cirkadijalni ritam sprječava da se to dogodi. Kako se vaš homeostatski san povećava tijekom dana, vaš cirkadijalni ritam – nešto poput unutarnjeg sata vašeg tijela, koji želi da budete budni i produktivni cijeli dan – suprotstavlja se vašem rastućem umoru kako bi osigurao budnost. Ti se hormoni bore protiv vaše želje za spavanjem sve do spavanja. Zatim vaše tijelo oslobađa melatonin kako bi smanjilo budnost da se odmorite.

“Ideja je da se to dvoje na neki način poništi, tako da imate stabilnu razinu budnosti tijekom dana”, kaže dr. Van Dongen. “A onda navečer, dok nastavljate graditi taj pritisak za spavanje iz vašeg homeostatskog procesa, cirkadijalni sustav povlači svoj pritisak za budnost, a to je ono što doživljavate kao pospanost koju osjećate kada je vrijeme za spavanje. ”

Kada ste se stvarno odmorili, recimo, spavali ste sedam i više sati svaku noć tjedan dana, otprilike u isto vrijeme svake noći i probudili ste se otprilike u isto vrijeme svaki dan – vaš homeostatski pogon i vaš biološki sat rade savršeno u tandemu, vaše su razine energije normalne i ne doživljavate pad nakon ručka. Ali kad ne spavate dovoljno, sustav se poremeti. Rezultat tog nedostatka sna? Spavanje nakon ručka.

Najbolji način kako možete eliminirate pad je taj da se dobro naspavate, a idealno – svaku noć.

Pročitajte: Čitajte između redaka: kako prepoznati iskrene emocije od površinske glume? 

Faktori koji utječu na popodnevni umor

Isto tako, vaše tijelo ima unutarnji biološki sat koji regulira razinu energije tijekom dana. Popodne, između 1 i 3 sata, mnogi ljudi doživljavaju tzv. “poslijepodnevni pad”. Ovo je prirodni dio cirkadijalnog ritma koji je povezan s prirodnim padom tjelesne temperature i razine hormona poput melatonina. Tijekom tog vremena, organizam ima prirodnu sklonost prema umoru i snu.

Prehrambene navike mogu također imati značajan utjecaj na umor popodne. Unos hrane bogate ugljikohidratima, posebno brzim šećerima, može izazvati kratkotrajni porast energije, ali nakon toga slijedi pad i umor. Preopterećenost šećerom može poremetiti razinu šećera u krvi i uzrokovati “šećerni pad”. Osim toga, veliki obroci ili pretjerana konzumacija teške hrane mogu zahtijevati više energije za probavu, što može dovesti do smanjenja opće energije i osjećaja umora.

Nedostatak sna jedan je od najčešćih uzroka umora popodne. Ako ne dobivate dovoljno sna tijekom noći, tijelo će se pokušati nadoknaditi tijekom dana, što rezultira umorom.

Strategije za prevladavanje umora popodne

  • Planirajte pauze i odmorite se: Redovite pauze tijekom dana mogu vam pomoći da povratite energiju i smanjite osjećaj umora. Iskoristite kratke odmore kako biste se protegnuli, prošetali ili napravili nešto što vas opušta.
  • Pravilna prehrana: Izbjegavajte prejedanje i konzumiranje teške hrane tijekom ručka. Umjesto toga, odaberite uravnotežen obrok koji uključuje proteine, složene ugljikohidrate i zdrave masti. Također, izbjegavajte prekomjerno konzumiranje kofeina i šećera koji mogu dovesti do naglog pada energije.

popodnevni umor nakon ručak

  • Održavajte dosljedan raspored spavanja: Osigurajte si dovoljno sati kvalitetnog sna tijekom noći. Odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme pomaže uspostavljanju zdravih navika spavanja.
  • Vježba i tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju energije tijekom dana. Umjesto da se prepustite popodnevnom umoru, razmislite o brzom šetanju ili kratkoj vježbi koja će vam dati potrebnu energiju.
  • Osigurajte dovoljno svježeg zraka i svjetla: Provodite vrijeme na otvorenom ili otvorite prozore kako biste osigurali protok svježeg zraka i prirodnog svjetla. To može pomoći u održavanju budnosti i energije tijekom popodneva.

Pročitajte: Ovo možemo svi: četiri jednostavna načina kako voditi zdraviji način života 

Foto: petrenkod iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: