Ove četiri namirnice mogu loše utjecati na ženske hormone

by | 17 listopada, 2022
hrana i ženski hormoni

Ako je na išta bitno paziti, onda je to definitivno zdravlje. A kad govorimo o zdravlju, dotičemo se bezbroj stvari koje su za to bitne poput prehrane, kretanja, općenitog zdravlja i toga kako osjećate. Ako se osjećate malo naduto, grčevito, umorno, znojno ili jednostavno iscrpljeno, velika je vjerojatnost da to ima veze s vašim hormonima.

Hormoni su toliko važni da mogu utjecati na gotovo svaki aspekt vašeg života – od vaše mentalne bistrine, sastava tijela, teksture, debljine i kvalitete vaše kože, pa čak i vašeg raspoloženja. Većina žena nema pojma da njihov izbor hrane može imati tako veliki utjecaj na hormonsku ravnotežu. Dobra vijest je da prehrana za zdravlje hormona ne mora biti komplicirana ili restriktivna da bi napravila razliku.

Samo trebate znati koju hranu odabrati, a koja bi vam mogla remetiti hormone. Zato stručnjaci izdvajaju hranu koja smeta hormonima kako biste je mogli ograničiti ili minimizirati te zamijeniti onom koja pomaže – piše mbg.com.

Pročitajte: Nova studija potvrdila utječe li obilan doručak na mršavljenje ili ipak ne?

Izdvajamo četiri namirnice koje mogu loše utjecati na vaše hormone:

Kofein

Kava i čaj mogu dovesti do oslobađanja hormona poput adrenalina i kortizola. Zahvaljujući njima, osjećate se budno, ali također mogu povisiti krvni tlak, ubrzati broj otkucaja srca i uzrokovati napetost mišića i glavobolju. Oprezno s tim napicima prije spavanja jer to može ometati cikluse dubokog sna i otežati spavanje, što posljedično dovodi do većeg umora tijekom dana, ali i teže koncentracije te nesanice.

Šećer

Kad jedete puno šećera, vaša gušterača oslobađa inzulin koji pomaže u kontroli razine glukoze u krvi. Što više šećera jedete, to se više inzulina oslobađa i razina glukoze u krvi može više pasti. To može uzrokovati umor i promjene raspoloženja i dovesti do inzulinske rezistencije.
Inzulinska rezistencija je kad stanice tijela postanu manje osjetljive na inzulin, pa ga morate proizvoditi više da biste dobili iste rezultate. To uzrokuje da tijelo proizvodi više inzulina, što može pridonijeti brojnim zdravstvenim problemima, uključujući i dijabetes.
Ako cijelo vrijeme imate visoke razine inzulina, vaše tijelo neće prepoznati kad ste siti i pojest ćete više nego što zapravo trebate. Šećer također povećava proizvodnju kortizola u vašem tijelu, hormona stresa koji nas tjera da žudimo za hranom kada smo pod stresom—među ostalim utjecajima.

Tretirano voće i povrće

Povrće i voće koje je tretirano pesticidima može itekako negativno utjecati na hormone jer sadrži kemikalije koje ometaju endokrini sustav. Ipak, to se može izbjeći ako odaberete organsku hranu kad god je to moguće – pomoću vlastitog uzgoja namirnica.

Alkohol

Umjereno pijenje organskog, pravilno nabavljenog crnog vina moglo bi biti dobro za vaše zdravlje, ali ispijanje alkohola svake večeri može imati hormonske posljedice. Sve to može dovesti do nadutosti, debljanja, zadržavanja vode te utjecati na rad i funkciju štitnjače te na probleme sa zdravljem jetre.

Foto: RossHelen iStock/Getty Images Plus via Getty Images