Koliko je sigurno istovremeno konzumiranje kofeina i alkohola?

by | 19 travnja, 2022
konzumiranje alkohola i kofeina

Iako vjerojatno o tome ni ne razmišljate, kombinacija kofeina i alkohola kad ih unosite istovremeno može itekako ugroziti vaše zdravlje. Puno ljudi ima naviku uz čašicu alkohola naručiti i kavu, bez obzira na doba dana. No stručnjaci savjetuju da to nikako nije pametna ideja, a evo i zašto:

Pročitajte: 7 načina za podići energiju bez kofeina

Koliko je sigurno istovremeno konzumiranje alkohola i kofeina?

Jamile Wakim-Fleming, MD, gastroenterologica specijalizirana za poremećaje jetre na Klinici Cleveland, kaže da ispijanje alkohola u kombinaciji s kofeinom nikad nije dobra ideja. Štoviše, Američka Uprava za hranu i lijekove smatra da je kofein nesiguran dodatak hrani te je čak prije nekoliko godina upozorila na alkoholna pića koja sadrže kofein i istaknula da se ne mogu prodavati u takvom obliku, kako piše shape.com. Isto tako, kofein može dovesti do toga da imate pojačane reflekse i vrijeme reakcije i osjećaj kao da možete popiti puno alkohola.

Dr. Wakim-Fleming govori da opijanje može imati i trenutne nuspojave na crijeva, a to znači da ponekad odgađa pražnjenje, uzrokuje upalu u želucu (gastritis) te može dovesti do mučnine, povraćanja ili bolova u trbuhu. Posebice je važno da pripaze oni koji imaju kardiovaskularne bolesti ili druga srčana oboljenja jer to može dovesti do srčanog ili moždanog udara, i to bez simptoma.

Pročitajte: Žene koje piju omiljeni napitak imaju niži postotak masnog tkiva

Osim toga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi i one nenamjerne ozljede koje se mogu dobiti prilikom konzumiranja alkohola poput automobilskih nesreća ili padova te trovanja alkoholom.

Istraživanje objavljeno u Journal of Caffeine Research iz 2011. godine ukazuje na to da alkohol uzrokuje sedaciju (uspavljivanje) i pospanost povećanjem količine neuromodulatora zvanog adenozin koji usporava aktivnost u mozgu. S druge strane, kofein čini da se osjećate puni energije i budni. Obje tvari djeluju na vaš kardiovaskularni sustav – kofein povećava krvni tlak i broj otkucaja srca ubrzo nakon konzumacije, dok alkohol može privremeno sniziti vaš krvni tlak tijekom pretjeranog opijanja. To se odnosi na konzumiranje više od četiri pića za žene ili pet pića za muškarce.

Pročitajte: Liječnici otkrili da postoji veza između konzumacije alkohola i raka

Konzumiranjem obiju ovih tvari istovremeno, stimulirajući učinci kofeina mogu prekriti sedativne učinke alkohola, što dovodi do toga da pijete više alkohola nego što biste inače.

Općenito, nije sigurno miješanje alkohola i kofeina s obzirom na potencijalne zdravstvene rizike i povećanu vjerojatnost ispijanja većih količina. Što više vremena imate između konzumiranja ove dvije supstancije, to je bolje za vas – prema riječima stručnjakinje.

Pročitajte: Bezalkoholni kokteli: Recepti toliko dobri da ćete zbog njih zauvijek zaboraviti na alkohol

Foto: Pexels