WHO sugerirao da bi žene u reproduktivnoj dobi trebale prestati piti alkohol

Nacrt ovih smjernica nazvan je "seksističkim i paternalističkim"

by | 20 lipnja, 2021

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno se našla na udaru kritika jer je sugerirala da bi žene u fertilnoj dobi trebale u potpunosti izbjegavati alkohol zato što bi to moglo naštetiti njihovim mogućnostima za rađanje.

WHO-ov nacrt globalnog akcijskog plana za alkohol za razdoblje 2022. – 2030. poziva države da u određenim skupinama, uključujući djecu, tinejdžere i žene u fertilnoj dobi, posvete “odgovarajuću pažnju prevenciji” konzumacije.

Nakon tog savjeta, stizale su mnoge kritike da je “seksistički i paternalistički” dati ovakav opći globalni savjeti svim ženama, neovisno o tome planiraju li imati dijete ili ne.

Smjernice upozoravaju na štetnost konzuimiranja alkohola i kažu: “Jedna od najdramatičnijih manifestacija štete osobama koje ne piju jest izlaganje alkoholu prenatalno i razvoj poremećaja fetalnog alkoholnog spektra.”

U nacrtu se dodaje: “Odgovarajuću pozornost treba posvetiti sprječavanju započinjanja pijenja kod djece i adolescenata, sprječavanju pijenja među trudnicama i ženama u fertilnoj dobi te zaštiti ljudi od pritiska da piju.”

Matt Lambert, izvršni direktor Portman Group, regulatornog tijela za alkohol u Velikoj Britaniji, rekao je sljedeće na savjet Svjetske zdravstene organizacije “Osim što je seksistički i paternalistički, i potencijalno ograničava slobode većine žena, daju savjete i izvan njihovih nadležnosti. I također, savjet nije ukorijenjen u znanosti.”

Ne može se zanemariti niti činjenica da ovi savjeti dolaze u jeku sve većeg pada demografije diljem svijeta. Samo u Hrvatskoj se rađa sve manje djece, a 2019. godine rođeno je najmanje djece otkako se prate statistike, a žene kod nas i sve kasnije rađaju pa je najveći udio rodilja bio u dobi od 30 do 34 godine.

 

Foto: Unsplash