Katarina Pavliša: Kako prestati kriviti sebe i okrenuti novu stranicu

by | 25 listopada, 2020

Osjećate li se ponekad pomalo depresivno? Razmišljate li da barem možete nekamo pobjeći ili se sakriti? Voljeli biste biti na mjestu nekih drugih ljudi kako biste se riješili svog života?

Kad zapadnemo u takve osjećaje, to nam je jasan znak kako je vrijeme da se povučemo iz optužujuće igre, da promijenimo nešto u životu, jer stagniranje nam neće pomoći. I kao kod oporavka od teške ozljede, možda mislite da se više nikad nećete u potpunosti oporaviti zbog nečega lošega što vam se dogodilo i zbog modrica tih ozljeda izbjegavate izlaske, no na taj način vaš život će samo venuti. Pritisnite “restart” i ponovno se pokrenite. Jedini način ozdravljenja jest ponovno početi koristiti ozlijeđeni dio tijela. Drugim riječima, da bismo ponovno bili sretni, moramo početi raditi na ostvarenju svojih ciljeva. No kako se pokrenuti?

Kako prestati kriviti sebe i okrenuti novu stranicu?

Krivite li sebe ili preuzimate odgovornost?
To su dvije različite stvari. Kad nas netko okrivi, imamo potrebu obraniti se ili sagledati okolnosti koje su uzrokovale tu situaciju i pronaći dobro opravdanje. No kad prihvatimo odgovornost za neku pogrešku koju smo učinili ili neuspjeh koji smo doživjeli, tada se za tu pogrešku možemo iskupiti, naučiti kako je ne ponoviti i krenuti dalje. To znači da, ako ste primjerice trpjeli neke stvari u svojoj vezi koja se na kraju raspala, umjesto da krivite sebe ili drugu stranu za neuspjelu vezu, prihvatite ono što ste vi činili, a što je podržavalo takvo stanje i odlučite što ćete drugi put učiniti drukčije.

(Pročitajte: Kako jačati mentalnu snagu u svakodnevici?)

Razbistrite svoje misli
Kad se krivimo za nešto, obično puno analiziramo i racionaliziramo. Važno je da to primijetimo i utišamo taj negativni razgovor u svojoj glavi. Već to da samo nekoliko puta svjesno duboko udahnemo, svoju pažnju usmjerimo na toplinu našeg tijela, ruku i stopala, mi umirujemo rad našeg uma. Taj osjećaj prisutnosti u našem tijelu pomaže nam da razbistrimo um.

Počnite voljeti sami sebe
Nemojte biti strogi prema sebi. Umjesto da se usredotočite na okrivljavanje sebe, usredotočite se na svoje pozitivne osobine i uživajte u njima. Jer svaka osoba ima svoje kvalitete i kad se na njih fokusiramo, možemo pronaći načine kako da ih unaprijedimo i osigurati da oni postanu istaknuti u našem životu.

Oprostite sami sebi
Opraštanje je moćan alat koji možete iskoristiti za okretanje nove stranice u svom životu. Bez opraštanja, teško ćete ostaviti prošlost iza sebe jer će vas i dalje progoniti te negativne misli i blokirati vas da krenete dalje. No, povrh opraštanja sebi, oprostite i drugima jer osjećaj krivnje često povezujemo s onime što su nam drugi učinili i zbog toga teže prihvaćamo da je taj osjećaj naša odgovornost. Mi smo ti koji iskušavamo taj osjećaj i sami odlučujemo hoćemo li s ramena skinuti taj golemi teret ili nećemo.

(Pročitajte: Kako korištenjem pravih riječi utjecati na svoj život?)

Krenite dalje
Pogreške se mogu dogoditi bilo kome. One su sastavni dio našeg života i bez njih ne bi učili. Što god da se dogodilo, prošlost ne možemo vratiti niti promijeniti, ali ono što možemo jest učiti iz te pogreške i utjecati da se to ne ponovi. Jer razmišljanje o prošlosti je kao da nakon buđenja odijevate staromodnu odjeću koja pripada ranom desetljeću. Živite u sadašnjem dobu, u sadašnjem trenutku i odaberite smjer kojim se krećete prema naprijed u životu.

Zatražite pomoć
Ako se i dalje osjećate depresivno i ne možete prestati kriviti sebe, možda je vrijeme da potražite pomoć. Dobar terapeut ili coach vam može pomoći u prevladavanju vaših misli tako da možete ponovno početi voljeti sebe, da nadvladate krivnju i počnete biti sretni s onime što jeste.

Svi mi pogriješimo. Krivljenje sebe samih neće nam pomoći u situaciji u kojoj jesmo, nego će nam odmoći. Okrenite novu stranicu u životu učenjem iz tih pogrešaka. I koliko god puta trebate, ponovno pritisnite tipku za resetiranje sve dok ne postignete ono što želite jer uspjeh i rezultati mogu se ostvariti samo ako smo dovoljno puta isprobavali razne opcije.

Piše: Katarina Pavliša, certificirani mental coach i NLP trenerica, quantumzona.com