Popisali smo šest načina prakticiranja intuitivne prehrane

Popularni "mindful eating" nije jednostavan, no postoji nekoliko savjeta kako doći korak bliže takvom pristupu prehrani

by | 15 studenoga, 2021
Intuitivna prehrana

Mindful eating, odnosno svjesna prehrana tehnika je, odnosno okvir koji se može koristiti kako bi se popravio odnos s hranom i iskustvu prehrane. Umjesto da se osjećamo loše zato što jedemo određenu hranu i što je uopće svrstavamo u “lošu” ili “dobru”, ovaj pristup nas poziva da budemo prisutniji tijekom prehrane i zauvijek zatvorimo vrata grižnjoj savjesti i emocionalnom prejedanju.

Pročitajte više… Pomoću ovih savjeta slijedite vlastitu intuiciju u prehrani i zaboravite na dijete

Svjesno jedenje poziva na to da angažiramo svoja osjetila te uživamo u okusu i mirisu hrane. Riječ je o intuitivnom jedenju koje nam pomaže osvijestiti stvarnu, istinsku glad u odnosu na želju za hranom zbog emocija koje vežemo uz nju ili ih pokušavamo zatomiti.

Iako svjesna prehrana može dovesti do gubitka težine, to nikako nije cilj ili motivacija. Evo šest jednostavnih smjernica kojima možete vježbati svjesno jedenje i koje treba imati na umu kako biste razlučili između bezumne i (više) svjesne prehrane i ponovno spojili naša tijela i um.

Usporite

Često jedemo “s nogu” kad se žurimo završiti pauzu za ručak ili prije nego što istrčimo na posao ujutro. Kad brzo jedete, u sebe stavljate hranu i nakon što ste puni i ignorirate signale vašeg organizma. Shodno tome, ne zaustavljate se kad je vaše tijelo sito i ne treba mu više hrane. Osim toga, kad jedete “da biste jeli”, ne osjećate stvarno okus hrane niti u njoj uživate. Sjećate se osjećaja koji u vama izaziva isprobavanje restorana u drugome gradu? Takav pristup imajte svaki dan. Usporite, žvačite svaki zalogaj oko 25 puta, odložite vilicu između zalogaja. Sve to će vas “izvježbati” intuitivnijem hranjenju.

Spoznajte osjećaj gladi kod sebe

Jeste li uvijek sigurni da ste gladni kad nešto želite jesti, ili vam je samo dosadno? Često prvo slušamo svoj um, no umjesto da samo jedemo kada dobijemo taj emocionalni signal, koji se razlikuje od osobe do osobe, i potakne ga, osim gladi, i stres, tuga i usamljenost – zastanimo i saslušajmo svoje tijelo.

Pročitajte više… Znate li zašto ste nekontrolirano gladni tijekom PMS-a?

Kad god vam se nešto jede, zapitajte se: osjetite li glad u želucu i osjećate se bez energije ili ste jeli prije pola sata i žudite za još jednom porcijom jer ne znate što biste s rukama? Ako je odgovor ovo drugo, zapišite ako znate razloge takvim porivima. To je prvi korak. Sljedeći put, osvijestite si da niste zaista gladni i prestanite povezivati osjećaj jedenja s osjećajem zatomljivanja stresa. Hrana treba biti užitak i pogon, a ne nadomjestak.

Svjesno kuhajte i rasporedite obroke

Činjenica je da često jedemo u određeno vrijeme, no to nas ne sprječava da jedemo i nasumično. Iako svi grickamo nešto s vremena na vrijeme, problem nastane kad prestanemo uopće biti svjesni tog sustavnog grickanja – što znači da u toj hrani uopće niti ne uživamo. Ako organiziramo obroke u otprilike isto vrijeme svakoga dana, možemo se okupiti s obitelji, ili kolegama s posla, ne jesti u hodu, nego dati si vremena i osjetiti jesmo li pojeli previše ili pak premalo zbog žurbe.

Pročitajte više… Pečenje i kuhanje mogu djelovati poput meditacije. Evo kako nam točno mogu pomoći u svladavanju stresa

Uz organizaciju vremena i kuhinje – što znači da je potrebno početi uključivati više voća i povrća u obroke, koje volimo! Realno, mnogi jedu rižine keksiće jer su “zdravi”, no ne vole ih svi. Osvijestite si što volite i koji način pripreme vam odgovara te ih više uključite u svoj meni. Također, klasičan savjet je: nemojte kupovati hranu kad ste gladni!

Shvatite svoje motive

Jedete li često emocionalno utješnu hranu, poput sladoleda, čokolade i sličnih poslastica? Ovo je još jedna nezgodna ravnoteža, a idealno bi bilo pronaći  hranu koja je također zadovoljavajuća i utješna. Primjerice, jedna od vježbi je – ako vam se nešto jede, pojedite jabuku. Ako vam se ne jede jabuka, postoji šansa da vam je samo dosadno i želite se “utješiti”. To ne znači da nekad nije odlična ideja pojesti tu jabuku umočenu u kikiriki maslac, već ne jesti slasticu samo zato što ne znamo što bismo sa sobom.

Pročitajte više… Naučite kako izbjeći prejedanje uslijed stresa

Kad ostavite taj prvotni osjećaj potrebe i pojedete je pola sata kasnije jer u tome istinski uživate – to je odličan balans. Na kraju dana, ne treba se niti potpuno ustručavati takvih užitaka, no poanta intuitivne prehrane jest u tome da je svaka hrana užitak, a ne nužno zlo. Kako prakticiramo zdraviju i raznovrsniju hranu, manje smo skloni prejedanju hrane koja nam daje takozvanu ugodu, i utjehu te smo skloniji uživanju u balansiranoj prehrani.

Dublje se povežite s hranom

Odakle vam određeno razmišljanje o pojedinoj namirnici? Zašto vas baš tješi čokolada, a ne smoothie s celerom? Činjenica jest ta da to kako se osjećamo kad je o pojedinoj hrani riječ uvelike ovisi i o našem društvu – odnosno, medijskom prikazivanju određene hrane. Takve navike treba izbaciti i naučiti se drukčije povezivati s hranom. Rajčice koje su iz bakina vrta? Mlijeko iz lokalnog OPG-a? Recepti od prijatelja? Prisjetite se takvih povezanosti s hranom koju jedete i osvijestite si takve užitke. Dok tako razmatrate sve što je uključeno u obrok, postaje lako doživjeti i izraziti zahvalnost svim ljudima koji su dali svoje vrijeme i trud, pa i sebi, za ono što upravo jedete. Ovakva svjesnost o hrani će vam pomoći ubuduće donositi mudrije odluke o održivosti vaše hrane.

Pripazite na svoj tanjur

Često radite nešto drugo dok jedete? Stvarnost rada od kuće je i u tome da sve više zaposlenika doslovno jede dok je ispod njihovog tanjura – laptop. Svi smo imali iskustvo da smo u kinu pojeli kokice i prije nego je film započeo. Vjerujte, ista je stvar i kad radite nešto drugo dok ručate. Koja je vježba? Pokušajte samo jesti, bez ekrana i ometanja, možda i da maknete mobitel. Uživajte u svakom zalogaju! Dugoročno, to bi vam moglo pomoći kreirati neke rituale vezano za hranu koje će vas sveukupno ispuniti.

Pročitajte više… Želite smanjiti uporabu plastične ambalaže za pakiranje hrane? Evo savjeta

 

Foto: Unsplash