Želite smanjiti uporabu plastične ambalaže za pakiranje hrane? Evo savjeta

Otprilike 60 posto sve plastike proizvedene u svijetu koristi se za pakiranje hrane

by | 7 studenoga, 2021
Kako smanjiti uporabu plastične ambalaže?

Od oko 380 milijuna tona plastike proizvedene u jednoj godini, čak 228 milijuna tona je ambalaža za hranu. Zbog utjecaja nerazgradive plastične ambalaže na okoliš i zdravlje ljudi, mnogi se odlučuju za drastično smanjenje korištenja plastike i povećanje recikliranja – kao i za promicanje održivije ambalaže za hranu.

Iako plastiku ne možemo uvijek izbjeći kad spremamo hranu ili kupujemo namirnice, možemo napraviti par promjena kako bismo smanjili svoj ugljični otisak.

Kako smanjiti uporabu plastične ambalaže kad je o hrani riječ?

1. Odaberite metalne ili bambusove slamke za višekratnu uporabu umjesto plastičnih slamki za jednokratnu uporabu. Osim toga, papirnate slamke za jednokratnu uporabu su biorazgradive i ekološki prihvatljive.

2. Odlučite se za neplastične boce vode za višekratnu uporabu ili bez BPA i razmislite o ulaganju u četkicu za boce. Također, hranu možete spremati i u staklenkama koje ste kupili zajedno s proizvodom, poput kiselih krastavaca.

3. Izbjegavajte kupovati povrće i voće koje je prethodno izvagano i stavljeno u plastične kutije ili folije.

4. Izbjegavajte plastične posude za pohranu hrane, odaberite staklene ili bioplastične proizvode umjesto konvencionalne plastike.

5. Naučite ispravno reciklirati plastičnu ambalažu i ostatke hrane.

6. Ako volite plastične vrećice, kupite one s patentnim zatvaračem, koje ćete oprati i dobro osušiti te kasnije ponovno koristiti. Svakako izbjegavajte one za jednokratnu uporabu.