Znate li zašto ste nekontrolirano gladni tijekom PMS-a?

by | 24 kolovoza, 2020

Čak i ako ne pratite menstrualni kalendar, u trenutku kad mahnito počnete jesti čips, nakon toga sladoled, a možda negdje između ubacite i pokoji kiseli gumeni bombon, znate da su oni dani pred vratima. Brojne žene tijekom PMS-a imaju nekontrolirane nadaje gladi. No, jeste li se ikad zapitali zbog čega dolazi do toga?

Kao i drugi simptomi, poput bolnih grudi i promjene raspoloženja, povezani su s biokemijskim promjenama koje se događaju tijekom mjesečnog ciklusa.

Stručnjaci s Justus-Liebig Sveučilišta Giessen istražili su zbog čega su žene posebno sklone napadajima gladi tijekom PMS-a. Tijekom tri mjeseca pratili su 35 zdravih i mladih žena koje nisu koristile hormonalnu zaštitu te došli do zanimljivih rezultata koje su objavili na znanstvenom portalu ScienceDirect.

Žene su dolazile u laboratorij u više termina tijekom ciklusa – u početku, za vrijeme ovulacije i za vrijeme PMS-a. Tijekom testiranja sudionicama su pokazane fotografije raznim namirnica, onih s manje i onih s više kalorija, a one su ih trebale ocijeniti po poželjnijem okusu, odnosno koju bi prije pojele.

Tijekom tog procesa stručnjaci su putem EEG uređaja pratili što se događa u njihovom mozgu kako bi povezali pažnju i osjetljivost na pojedine prikazane objekte. Uz to je mjerena i koncentracija hormona progesterona. Naravno, uz to su zapisivali i ženina opažanja tijekom pojedinih dana unutar ciklusa.

Istraživanje je točno pokazalo kako žene za vrijeme PMS-a više reagiraju na one namirnice koje imaju više kalorija nego u bilo koje drugo doba unutar ciklusa. Istu pažnju u tom dijelu ciklusa nisu izazvale niskokalorične namirnice.

Stručnjaci su na temelju dobivenih rezultata istaknuli kako žene koje imaju niži progesteron uoči menstruacije te jače bolove za vrijeme iste imaju više izražene napadaje gladi. 

Isti tim je odlučio dalje istražiti je li ova izražena potreba nezdrava ili pak zdrava za ženski organizam. Ne bi imali ništa protiv kada bi istraživanje pokazalo da naša potreba za čipsom na određenoj razini štiti naš organizam.

IZVOR: NOVILISTHR

Foto:  Annie Spratt on Unsplash